Nőtt a GDP az euróövezetben és az EU-ban a harmadik negyedévben

A ciprusi javaslatot várják az euróövezeti pénzügyminiszterek

A 19 euróövezeti ország gazdasága 0,3 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben az előző negyedévhez képest – derül ki az Eurostat, az EU statisztikai hivatalának szerdán közölt végleges adataiból. A november közepén ismertetett előzetes adat kisebb, 0,2 százalékos negyedéves szintű növekedésről szólt.

Éves viszonylatban az euróövezeti országok GDP-je a szeptember végével záródott három hónapban 2,3 százalékkal nőtt, nagyobb mértékben a korábban becsült 2,1 százaléknál.

Az idei második negyedévben az eurózóna GDP-növekedése negyedéves összevetésben 0,8 százalék, éves összevetésben pedig 4,1 százalék volt.

A 27 EU-tagország GDP-je a harmadik negyedévben negyedéves viszonylatban a korábban becsült 0,2 százaléknál jelentősebben, 0,4 százalékkal nőtt a második negyedévi 0,7 százalékos bővülés után. Az éves növekedés 2,5 százalék volt a szerdán ismertetett végleges adat szerint, nagyobb a becsült 2,4 százaléknál.

Negyedéves összevetésben a legnagyobb gazdasági növekedés Írországban volt 2,3 százalékkal, továbbá Cipruson, Máltán és Romániában egyaránt 1,3 százalékkal. A legnagyobb csökkenés Észtországban (-1,8 százalék), Lettországban (-1,7 százalék) és Szlovéniában (-1,4 százalék) volt.

A fogyasztói kiadások az euróövezetben a 3. negyedévben 0,9 százalékkal nőttek a második negyedévhez képest, az EU-ban 0,7 százalék volt a bővülés.

Az eurózónából 1,7 százalékkal, az EU-ból 1,9 százalékkal nőtt az export, míg az euróövezetben 3,4 százalékkal, az EU-ban pedig 3,2 százalékkal emelkedett az import.

Az Eurostat honlapján szereplő adatok szerint Magyarország GDP-je a harmadik negyedévben negyedéves szinten 0,4 százalékkal csökkent, éves összevetésben pedig 4,1 százalékkal nőtt.

Az Eurostat az eurózóna és az EU foglalkoztatásának harmadik negyedévi alakulásáról is közöl adatokat szerdán. A végleges számítások szerint az euróövezetben 0,3 százalékkal, az EU-ban 0,2 százalékkal nőtt a foglalkoztatottak száma a második negyedévhez képest, amikor az euróövezetben és az EU-ban egyaránt 0,3 százalék volt a bővülés.

A foglalkoztatás területén a legnagyobb növekedés Spanyolországban volt 1,4 százalékkal, amelyet Málta és Ciprus követett egyaránt 1 százalékkal a második negyedévvel összevetve. A legnagyobb csökkenést Finnországban (-0,8 százalék), Romániában (-0,6 százalék) és Lengyelországban (-0,4 százalék) jegyezték fel.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?