Németország és Ausztria együttműködik egy esetleges gázhiány kezelésében

Robert Habeck

Robert Habeck német alkancellár, szövetségi gazdasági miniszter keddi ausztriai látogatása során a két ország közös nyilatkozatban kötelezte el magát a szoros energetikai együttműködés fenntartása és kiszélesítése mellett, beleértve a hálózati összeköttetéseket, az ausztriai tározók és az épülő német LNG-terminálok közös használatát.

„Az éghajlatvédelem és az energiabiztonság új szövetségre lépett” – jelentette ki Habeck megbeszélései után, utalva a megújuló energiák felhasználásának tervezett gyorsított bővítésére.

Németország és Ausztria jelenleg is szoros együttműködést folytat, Tirol és Vorarlberg osztrák tartományok például a német gázhálózathoz csatlakoznak, nem az osztrákhoz. Ausztria pedig nagy gáztározó kapacitással rendelkezik.

Habeck kedden délelőtt találkozott Leonore Gewessler osztrák klímaügyi, környezetvédelmi, energiaügyi, mobilitási, innovációs és technológiai miniszterrel, és megállapodtak abban, hogy gázhiány esetén mindent megtesznek a kölcsönös összeköttetés és a gázszállítás fenntartása érdekében.

„Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy vészhelyzet esetén továbbra is szállítunk egymásnak” – mondta Gewessler  Habeckkel közösen tartott sajtótájékoztatóján. Hozzátette, hogy a haidachi gáztároló esetében „a feltöltésről szóló közös megállapodással európai kötelezettségeinknek is eleget kívánunk tenni”. Gewessler felszólította az osztrák vállalatokat, hogy vegyenek részt a német LNG-terminálok közelgő pályázatain. „Biztosak lehetnek teljes politikai támogatásomban” – mondta.

Habeck szerint az energiafelhasználóknak végleg le kell számolniuk a „nem érdekel, a konnektorból jön” hozzáállással. Az energiaátállással viszont óvatosan kell bánni, mert amíg a fosszilis energiák felmelegítik a bolygót, a megújuló energiák megváltoztatják a tájat – vélte, azt is hangoztatva, hogy közös, európai szintű fellépésre van szükség e területen.

Az energiaszabályozási rendszer mind Németországban, mind Ausztriában előírja, hogy a háztartások különleges védelmet élveznek. A „senkinek sem szabad megfagynia” alapelv azonban Habeck szerint csak abban az esetben helyes, ha rövid távú ellátási zavarok következnek be. „Jelenleg azonban nem ez a forgatókönyvünk, hanem egy esetleges, hónapokig tartó ellátási megszakítással számolunk” – fogalmazott. Megfagynia ilyen helyzetben sem kell senkinek, de a takarékossághoz „a magánháztartásoknak is hozzá kellene járulniuk, mert az ipari termelés hónapokig tartó leállása súlyos következményekkel járna az országban élő emberekre nézve is”.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?