Külföld

Nem a polgárokat védi az orosz állam

ÖSSZEFOGLALÓMoszkva. Szigorú biztonsági intézkedések közepette végső búcsút vettek tegnap Sztanyiszlav Markelov orosz ügyvédtől, akit négy napja fényes nappal lőttek tarkón Moszkva belvárosában.
author
ÚJ SZÓ ONLINE

2009. január 24. 19:00

ÖSSZEFOGLALÓ

Moszkva. Szigorú biztonsági intézkedések közepette végső búcsút vettek tegnap Sztanyiszlav Markelov orosz ügyvédtől, akit négy napja fényes nappal lőttek tarkón Moszkva belvárosában. Az osztankinói temetőben megjelent 150 embert a rendőrség és a belügyminisztérium rohamosztagosai vizsgálták át, és ők őrködtek a temető egész területén is.

Markelovval együtt lelőttek – a kórházban halt bele sérüléseibe – egy oknyomozó újságírót is, aki a gyilkosság idején az ügyvéd társaságában tartózkodott. Anasztaszija Baburováról van szó, aki a Novaja Gazeta ellenzéki lapnak dolgozott, s cikkeiben főleg a szélsőjobboldallal foglalkozott.

E szörnyű kettős gyilkosságot joggal hasonlítják a Politkovszkaja-ügyhöz, amely óriási nemzetközi visszhangot keltett. A 2006-ban meggyilkolt Anna Politkovszkaja is a Novaja Gazetának dolgozott, ő elsősorban Csecsenföldről tudósított, és ennek kapcsán a Kremlről írt leleplező cikkeivel vált nemzetközileg is ismertté.

Politkovszkaja gyilkosa a mai napig nem került kézre. A neves újságírónő évekkel ezelőtt elismerően nyilatkozott a hétfőn meggyilkolt jogászról: „Markelov az első ügyvéd, aki Csecsenföldön dolgozik, és aki az ottani lakosok jogait védi” – mondta róla.

Merkelov a csecsenföldi háború áldozatait védte, harcolt Jurij Budanov elengedése ellen. Budanov volt az első orosz katonatiszt, akit csecsenföldi jogsértés miatt elítéltek: 2000-ben megerőszakolt és megfojtott egy 18 éves csecsen lányt, s a múlt csütörtökön, büntetése felének letöltése után szabadlábra helyezték. Markelov, a kétgyermekes családapa az áldozat családjának jogi védelmét látta el.

A tegnapi temetésen megjelentek között volt Genri Reznyik, a moszkvai ügyvédi kamara elnöke. Reznyik újságíróknak kijelentette: „A 34 évesen megölt Markelov minden bizonnyal helyet kap az orosz ügyvédség történetében, s tevékenységéről ékesszólóan beszélnek azok az ügyek, amelyeken dolgozott. A szörnyű gyilkosság bizonyítja: bűnöző társadalomban élünk, erkölcsileg megnyomorodott emberek között. Államunk, ha meg akarná is védeni a polgárokat, erre nem képes. Bizonyos, hogy a gyilkossággal Markelov szakmai tevékenységét bosszulták meg. A Kremltől pár lépésre elkövetett bűncselekmény jelzi: a gyilkos tudta, hogy büntetlen marad, és ez arculcsapás az államnak.” (MTI, t, ú)

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Forró Krisztián szerint át kell értékelni az Oroszországgal szembeni szankciókat (Somogyi Tibor felvétele)

Feszültség a Szövetségben a szankciók miatt

Romana Tabák

Tabák bár beismerte, hogy megütötte Cigánikovát, máshogy emlékszik a történtekre

J Kaczynski

Miről szól valójában a lengyel jóvátételi követelés?

közúti baleset

Felkavaró videóval figyelmeztet a rendőrség egy fontos szabályra

Miloš Zeman

Zeman: Csehországnak be kellene fogadnia a mozgósítás elől menekülő oroszokat

KVÍZ: Cinadór, cuci, sezlony… Mennyire ismered a tájszavakat?

KVÍZ: Cinadór, cuci, sezlony… Mennyire ismered a tájszavakat?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.