Külföld

Március 15-én elkezdheti munkáját a konklávé

Vatikánváros | Március 15-én elkezdheti munkáját a konklávé, ha az előkészítési folyamatban minden rendben halad majd - mondta szerdán a Vatikánban Federico Lombardi szentszéki szóvivő. Kifejtette: a 80 év alatti bíborosok pápaválasztó ülését, a konklávét (a szó jelentése: kulccsal összezárt) a pápai széküresedés után 15-20 nappal meg kell kezdeni.
MTI

2013. február 13. 16:02

Mivel az üresedés időpontja eleve ismert (február 28.), ha minden rendben halad, március 15-én már össze is ülhet a testület - tette hozzá a szóvivő.
    A pontos időpontot a vatikáni kongregációkban összeülő, a konklávét előkészítő bíborosoknak kell megjelölniük, akik megvitatják az egyház helyzetét, és kialakítják az új pápa személyének megválasztására vonatkozó szempontokat. A pápai széküresedés idején ugyanis a Vatikánban működő kongregációk - amelyek a civil minisztériumoknak felelnek meg - folyamatosan, a rendes ügymenet szintjén, megszokott módon végzik munkájukat.
    Vatikáni szakértők felhívják a figyelmet: a legfontosabb funkciót ebben az átmeneti időszakban a bíborosi testület dékánja tölti be, vagy ha az már elérte a 80. életévet, úgy a legidősebb választásra jogosult bíboros. Ez utóbbi érvényes a jelen esetben, mivel Angelo Sodano betöltötte a 80. életévet. A bíborosi kollégiumot vezető bíboros addig irányítja csak a testületet, amíg az meg nem választja azt a biboros kamarást (camerlengo), akinek a feladata a Szentszék anyagi javainak és jogainak a gondozása, valamint a pápaválasztási ügyek koordinálása, irányítása.
    Federico Lombardi szerdai sajtóértekezletén elmondta: XVI. Benedek február 28-án már délután öt órakor elhagyja Vatikán, és helikopterrel utazik a Castel Gandolfóban lévő rezidenciájára (itt lakik, amíg a későbbi lakhelyének, a Vatikán egyik kolostorának a fejújítási munkálatai befejeződnek). Hivatalosan azonban csak este nyolckor jelenti be lemondását.
    A szóvivő azt is közölte: egyelőre nem tudja megmondani, hogy a trónról való leköszönése után Joseph Ratzinger milyen címet visel majd. Még csak feltételezésekbe sem kívánt bocsátkozni, hangsúlyozva: meg kell várni, míg az arra hivatott személyek hiteles módon adnak iránymutatást ebben a kérdésben.
    XVI. Benedek leköszönése előtt még audiencián külön-külön fogadja Giorgio Napolitano olasz köztársasági elnököt és Mario Monti miniszterelnököt.

Önnek ajánljuk

Titkosítanák a pártpreferenciákat

Három fiatalt gázolt el egy 17 éves fiú

Hólyagos szájgyulladás ütötte fel a fejét a Rimaszombati járásban

Távozik a somorjai futballcsapat edzője

Threema: Jankovská Kočner pénzéből vette a házát

Erőszakos tüntetések voltak Chilében az áremelés miatt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!