Külföld

Lemondott a román védelmi miniszter

Bukarest | Lemondott a bukaresti kormányban betöltött tisztségéről hétfőn Mihai Fifor védelmi miniszter, akit a küszöbön álló kormányátalakításnál a lecserélésre javasolt miniszterek között tartott számon a román média.
MTI

2018. november 19. 11:36

Hétfőn délben összeült a nagyobbik kormányerő, a Szociáldemokrata Párt (PSD) végrehajtó bizottsága. Az ülésen várhatóan eldöntik, milyen minisztercseréket eszközölnek Viorica Dancila kormányában. Médiaértesülések szerint a tanácskozáson szankciókról is döntenek azon tisztségviselők esetében, akik az utóbbi időben a korrupcióváddal bíróság elé állított Liviu Dragnea pártelnök lemondását kérték.

A PSD tanácskozására érkező Mihai Fifor - aki szeptemberben állítólag aláírta a "lázadók" Dragnea lemondását követelő levelét, majd visszavonta aláírását - az újságíróknak elmondta: lemondásáról Dragneával és a miniszterelnökkel is egyeztetett, és azért akarja átadni másnak a védelmi tárca irányítását, hogy minden energiáját a pártfeladatok teljesítésére fordíthassa.

 

2018. október 9. 19:00

Bukott román voksolás

Lemondott az ülés előtt a PSD bukaresti szervezete élén betöltött ideiglenes elnöki tisztségéről Gabriela Firea bukaresti főpolgármester is, aki az utóbbi időben a pártelnök leghangosabb és gyakorlatilag egyedüli bírálója maradt.

Két hónapja Dragnea azonnali lemondását követelő nyílt levelet tett közzé a PSD három alelnöke: Paul Stanescu miniszterelnök-helyettes, Gabriela Firea bukaresti főpolgármester és Adrian Tutuianu szenátusi alelnök, de a pártelnöknek sikerült megőriznie támogatottságát, és elszigetelnie a lázadókat. Azóta Tutuianut kizárták, a Stanescu és Firea ellen hozandó szankciókról pedig várhatóan hétfőn dönt a PSD állandó bizottsága.

A nagyobbik kormánypárt belviszálya miatt veszélybe került a Dancila-kormány parlamenti támogatottsága, de a kabinetet a Dragnea ellen lázadó szociáldemokraták sem szeretnék megbuktatni, mert semmi garanciájuk nincs arra, hogy a jobboldali Klaus Iohannis államfő legközelebb is hajlandó lesz a PSD jelöltjét megbízni kormányalakítással.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Nem éri meg csalni a házi pálinkafőzésnél

Frissítve

Megrázó fotók a dunaszerdahelyi maffiagyilkosságról (Képek és videó a cikkben!)

Harabin alkotmányjogi panaszt tesz a választások miatt

Minél hamarabb kerül a beteg orvoshoz, annál eredményesebben lehet javítani a hallást

Felújítják a balesetveszélyes a vasúti átjárót Galántán

Rossi három jó döntése

Legfrissebb galériák
Olvasta már?