Külföld

Külföldi pénzek miatt perlik Trumpot

Washington | Amerikai ügyvédek pert kezdeményeznek hétfőn Donald Trump amerikai elnök ellen, mert szerintük megsérti az alkotmányt azzal, hogy cégei külföldi kormányoktól kapnak pénzt. Trump fia úgy reagált, hogy a törvényesen szükségesnél több intézkedést tettek, hogy elkerüljék a törvénysértés lehetőségét.
MTI

2017. január 23. 12:35

A Washingtoni Állampolgárok a Felelősségért és Etikáért elnevezésű csoport azt állítja, hogy az alkotmánynak a jövedelmekre vonatkozó záradéka tiltja ezt. 

Azt szeretnék elérni, hogy a bíróság tiltsa meg Trumpnak, hogy ilyen kifizetéseket elfogadjon - jelentette ki Deepak Gupta, az ügyön munkálkodó egyik ügyvéd.

Trump cégei üzleti kapcsolatban állnak Kínával, Indiával, Indonéziával és a Fülöp-szigetekkel - állapította meg az ügyvédi csoport. "Amikor Trump, az elnök leül tárgyalni a kereskedelmi megállapodásokról ezekkel az országokkal, az amerikai embereknek nem lesz lehetőségük megtudni, hogy a gondolatai vajon nem Trump, az üzletember profitja körül járnak-e" - tették hozzá.

Egy, az elnököt etikai kérdésekben képviselő ügyvédi iroda egy kérdésre válaszolva közölte, hogy nem kommentálják ügyfeleik ügyeit.

Az ügyben liberális ügyvédi csoportok által Trump ellen indítandó perek sorozatára lehet számítani. Gupta közölte azt is, hogy a pert a manhattani szövetségi bíróságon kezdeményezik, a felperes ügyvédeik között pedig ott lesz Richard Painter, George W. Bush volt republikánus elnök korábban etikai ügyekkel foglalkozó ügyvédje is.

Donald Trump fia, Eric, a Trump Organization ügyvezető alelnöke a The Times on Sunday című brit lapnak azt mondta, a cég a törvényesen szükségesnél több intézkedést tett, hogy elkerülje bármilyen jogszabálysértés lehetőségét. Például ha külföldi kormányok képviselői Trump valamelyik szállodájában szállnak meg, akkor az ebből származó profitot át fogják utalni a pénzügyminisztériumnak. 

Eric Trump az ilyen pereket pusztán politikai haszonszerzést szolgáló zaklatásnak nevezte.

Önnek ajánljuk

A Kuciak-gyilkosság ráirányította a figyelmet az újságírók biztonságára

Külföldi kezelés: nem fizet mindent a biztosító

Hokidöntők a tévében

Frissítve

Az SaS politikusának autóját húzták ki a Garamból, a kocsi belseje csupa vér volt

Agyonlőtték a Trainspotting színészét

Ijesztő baleset: autók repültek a D2-esen

Legfrissebb galériák
Olvasta már?