Külföld

Klaus európai apokalipszissel riogat

Schwerin | A más kultúrákhoz és civilizációkhoz tartozók folytatódó, tömeges bevándorlása lerombolja Európát - jelentette ki Václav Klaus volt cseh államfő hétfőn este az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű, német parlamenten (Bundestag) kívüli párt egy választási gyűlésén.
ÚJ SZÓ ONLINE

2016. augusztus 23. 10:54

Az észak-németországi Schwerinben tartott rendezvényen Václav Klaus többször is támogatásáról biztosította a jobboldali populista AfD-t, egyértelműen kiállt Angela Merkel német kancellár politikájával szemben, és a tömegek lázadásának szükségességéről beszélt.

A meghívásnak szavai szerint örömmel eleget tevő volt cseh államfő a Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartományi városban az AfD mintegy 150 támogatója előtt beszélt, és elsősorban a migrációról szólt, amely a párt központi témája a közelgő tartományi választások kampányában.

A tömegek lázadása

A közismerten euroszkeptikus Klaus kifejtette azt az álláspontját, hogy az Európában megjelent terrorizmus a jelenlegi bevándorlási hullám egyik eredménye, de hozzátette, hogy a más kultúrákhoz és civilizációkhoz tartozók folytatódó, tömeges bevándorlása Európa lerombolásával fenyeget, a terrorizmus nélkül is.

Ennek elkerülésére alapvető és mély társadalmi változás szükséges, majdnem hogy forradalom - fogalmazott a cseh politikus, és ezzel összefüggésben a tömegek lázadását emlegette, José Ortega y Gasset spanyol filozófus egyik legfontosabb művére hivatkozva. Ortega ugyanakkor a tömegek lázadását és általában az eltömegesedés jelenségét  negatív színben tüntette fel és élesen bírálta.

Klaus a jobboldali populista AfD-nek drukkol

Klaus kijelentette, hogy az AfD az egyetlen politikai erő, amely képes szembeszállni Németország jelenlegi vezetésével. Egyúttal arra bíztatta az AfD aktivistáit, hogy "kampányuk során a tartomány legkisebb falujába is el kell jutniuk, és minden ajtón be kell kopogniuk, mivel másképp nem lehet megnyerni a választásokat".

Mecklenburg-Elő-Pomerániában szeptember 4-én tartanak helyi törvényhozási választást, s ezen a legutóbbi közvélemény-kutatások szerint az AfD jelenleg a szavazatok 19 százalékára számíthat.  (MTI, ú)

Önnek ajánljuk

Szerződésbontással fenyegetőznek a kórházak

Kihelyezett kiállítások Taksonyon és Tallóson

Manchesteri focirangadó a tv-ben

50 ezer eurót szavazhatunk meg az emlékművek felújítására

Pellegrini a beruházásokról is tárgyalni fog a japán miniszterelnökkel

A rendőrség érdekházasságokat leplezett le a nyitrai régióban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?