Külföld

Japán külügyminiszter: a csoda előtti pillanatnak lehetünk tanúi a Koreai-félszigeten

Szöul | A csoda születése előtti pillanatnak lehetünk szemtanúi a Koreai-félszigeten a diplomáciai áttörésnek köszönhetően - idézte a szöuli elnöki hivatal Kono Taro japán külügyminisztert hétfőn.
MTI

2018. március 12. 17:20

- TASR-felvétel

A dél-koreai hírszerzés vezetőjével, Szuh Hunnal való tokiói találkozóján Kono elismerően nyilatkozott a dél-koreai diplomáciai erőfeszítésekről, amelyeknek köszönhetően az enyhülés jelei tapasztalhatóak a félszigeten.

Szuh phenjani és washingtoni látogatásának eredményeiről tájékoztatta a japán diplomácia vezetőjét. A tisztségviselő kedden Abde Sindzó japán miniszterelnökkel és Szuga Josihide kormányfőtitkárral is találkozik - írta közleményében a Kék Ház.

A kedvező fejlemények ellenére Japán és Dél-Korea megegyezett abban, hogy fenntartják a maximális nyomást Észak-Koreán, amíg valódi lépéseket nem tesz a rakéta- és atomprogramját illető aggodalmak eloszlatására - hangsúlyozta sajtótájékoztatóján Kono. A külügyminiszter nem mondta el, hogy pontosan mit várnak Phenjantól.
 

2018. március 9. 12:37

Peking üdvözölte az amerikai és az észak-koreai vezető tervezett találkozójának hírét

A japán diplomácia vezetője felajánlotta, hogy országa szükség esetén pénzügyi forrásokkal segíti a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ellenőrzéseit. Kono jelezte: amerikai és dél-koreai együttműködéssel szeretné megoldani az Észak-Korea által évtizedekkel ezelőtt, hírszerzési céllal elrabolt japán állampolgárok ügyét.

Év eleje óta az enyhülés jelei mutatkoznak a Koreai-félszigeten. Phenjan számos békülékeny gesztust tett, amelyeket Szöul kedvezően fogadott. A szöuli elnöki hivatal bejelentette, hogy Mun Dzse In államfő április végén találkozik Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel az országaikat elválasztó demarkációs vonalon. Több mint egy évtizede nem tartottak legfelsőbb szintű tanácskozást Dél-Korea és Észak-Korea között. A phenjani vezetővel Donald Trump amerikai elnök is tárgyalni készül, találkozójukra várhatólag május végéig sor kerül.

Önnek ajánljuk

„Megalázták az alkotmánybíró-jelölteket”

A kórházban lesz az új endokrinológiai szakrendelő Komáromban

GALÉRIA: Elindultak a traktorok, Pozsonyba tartanak

Feloldják a jegesmedve-invázió miatt elrendelt szükségállapotot Novaja Zemlján

Újabb forgalomkorlátozások a D4-es és R7-es út építése miatt

Komárom már nem külső végrehajtókon keresztül fogja behajtani az adósságokat

Legfrissebb galériák
Olvasta már?