Első fordulóban nem tudott elnököt választani az új olasz parlament

olasz választások
Róma |

Az első fordulóban pénteken  eredménytelenül zárult a szavazás mind az olasz képviselőházban, mind a szenátusban, mivel a parlamenti választások két győztese, a jobbközép koalíciót vezető Liga és az Öt Csillag Mozgalom (M5S) nem jutott megállapodásra egymással.  
 

A pártok előzetes bejelentése szerint a szavazásra jogosult 630 képviselő többsége, 592 üres szavazólappal voksoltak. A pártok egyelőre elnökjelöltet se állítottak, és ugyanez történt a szenátusban is. A következő szavazási fordulót a törvényhozó testület mindkét házában péntek délután tartják. Mindez megfelel az olasz parlamenti hagyománynak: az egymást követő, akár több napig tartó és egyre kisebb többséget igénylő voksolás hátterében húzódó politikai taktikára a végleges elnökjelölt és ennek megválasztása derít majd fényt. 

A második világháborútól számított 18. olasz törvényhozás székfoglaló ülését a 92 éves Giorgio Napolitano volt olasz államfő, baloldali politikus nyitotta meg. Beszédében a március 4-i parlamenti választások eredményét "vízválasztónak" nevezte hangsúlyozva, hogy a legtöbb szavazatot szerzett Liga vezette jobbközép koalíció és a pártként legtöbb szavazatott kapott M5S győzelme az olaszoknak az eddigi politika iránti elégedetlenségét fejezte ki. Giorgio Napolitano megjegyezte, hogy az öt évi kormányzás után "drasztikus" vereséget szenvedett balközépet az olaszok "elutasították".     
 

Az olasz parlament szabályai szerint a képviselőház elnökének megválasztásához az első szavazási körben a 630 képviselő kétharmados többsége szükséges, az ezt követő körökben pedig a jelen levő szavazók voksának kétharmada. Kétharmados többséggel sem a jobbközép, sem az M5S nem rendelkezik, ezért vagy egymással vagy más frakciókkal kell egyezkedniük. Sajtóinformációk szerint a képviselőház elnöki székét az M5S akarja magának megszerezni, miközben a szenátus elnöki tisztségére a jobbközépből a Hajrá Olaszország (FI) pályázik. A szenátusban az elnökválasztáshoz szükséges többség minden fordulóban egyre gyorsabban csökken, így a felsőház elnökét választhatják meg elsőként. Matteo Salvini a Liga vezetője, úgy nyilatkozott, hogy folyamatos az erők közötti egyeztetés, és talán már vasárnap megválasztják az új olasz parlament két házának elnökeit.  

Az elnökök személye sokat elárul majd a pártok között kialakult szövetségekről a tervek szerint húsvét után kezdődő kormányalakítási egyeztetések előtt.   
     

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?