Külföld

Az EU elvárja, hogy London betartsa kötelezettségvállalásait

Az Európai Unió elvárja, hogy az Egyesült Királyság is maradéktalanul betartsa az EU-tagságának megszűnéséről (Brexit) szóló megállapodásban szereplő kötelezettségvállalásokat, különösen az egyezmény Írországról és Észak-Írországról szóló jegyzőkönyvének végrehajtása tekintetében – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben kedden.
MTI

2021. április 27. 11:00

Frissítve
Ursula von der Leyen
- TASR/AP-felvétel

Az Európai Parlament (EP) plenáris ülésének az EU és az Egyesült Királyság közötti kereskedelmi és együttműködési megállapodással kapcsolatos tárgyalások eredményéről tartott vitájában Ursula von der Leyen kiemelte, hogy az unió számára aggodalmat keltenek a megállapodás ideiglenes alkalmazása óta London részéről tett egyoldalú lépések. A megállapodás megerősítése ezért is alapvető fontosságú, ugyanis a közösség egységét, a felelősséget és a szolidaritást jelképezi az európai polgárok és az Európai Unió védelmében.

Az elnök felidézte: „a jólét és a béke érdekében” betartani szükséges megállapodás védi a polgárokat és a jogaikat, az utazók, a munkavállalók, a cégek és a halászok számára biztosítja a szabályozások folytonosságát, megvédi a belső piac egységét, és garantálja az egyenlő versenyfeltételeket. A védelem magas szintjét biztosítja egyebek mellett a munkavállalói jogok, a környezetvédelem, az adóátláthatóság és az állami támogatások területén, illetve kötelező érvényű vitarendezési mechanizmusokat tartalmaz.

„Az EU közös megoldásra törekszik Londonnal, az egyoldalú megoldások ugyanis nem vezetnek sehova” – fogalmazott. Hozzátette: az EU megfelelő eszközökkel rendelkezik majd ahhoz, hogy a mindkét fél által elfogadott megállapodás pontjainak betartását kikényszerítse. Reményét fejezte ki ugyanakkor, hogy nem lesz szükség az eszközök használatára. Következő lépés most az, hogy a felek meghatározzák a megállapodásban rögzített pontok teljesítésének menetrendjét konkrét határidőkkel – tette hozzá az uniós bizottság elnöke.

Michel Barnier, a Brexit-megállapodás korábbi uniós főtárgyalója beszédében hangoztatta: a Brexit válás, amely egyszerre figyelmeztetés és kudarc az Európai Unió számára. Az uniónak le kell vonnia a brit kiválás tanulságait, és feladata, hogy megértse: miért szavazott a britek több mint 50 százaléka a válásra. Meg kell találnia a választ a harag és a populizmus erősödésére uniós és tagállami szinten, és bizonyítania kell az EU hozzáadott értékét a biztonsághoz és a közösség egységéhez – tette hozzá.

Az Egyesült Királyság 2020. január 31-én kilépett az EU-ból, de a kilépés napján kezdődött 11 hónapos átmeneti időszakban jórészt a korábbi szabályrendszer maradt érvényben a kétoldalú kereskedelmi forgalomban. Az átmeneti időszak ugyanakkor idén január 1-jén lejárt, és ezzel egy időben megszűnt Nagy-Britannia tagsága az Európai Unió egységes belső piacán és vámuniójában is.

Az uniós és brit tárgyalók december 24-én egyeztek meg az unió és az Egyesült Királyság közötti kereskedelmi és együttműködési megállapodásról. A megállapodás a kvóták és vámok nélküli szabadkereskedelem mellett halászatra, energiaügyekre, biztonsági kérdésekre és a tisztességes versenyre vonatkozó szabályokat tartalmaz. Az EP hozzájárult ahhoz, hogy a megállapodást január elsejétől április 30-ig ideiglenesen alkalmazzák, azonban a végleges alkalmazáshoz egy további parlamenti hozzájárulásra van szükség.

Az EP-képviselők a keddi vitát követően szavaznak arról, hogy hozzájárulnak-e a végleges alkalmazáshoz. A szavazások eredményét szerdán reggel teszik közzé.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
tuntike

Visszatérhet az ingyenes teszt

laboratórium

Az őssejtkezelés lehetőségei Szlovákiában

Kovács Imre

Elnémult forradalom

A csúcs: egy részleges arcátültetés

A csúcs: egy részleges arcátültetés

Digitális emlékezet – Nézőpontok

Digitális emlékezet – Nézőpontok

kfc

Nehéz komáromi győzelem az évadnyitón

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.