Külföld

Amerikai támaszpontokon helyezik el az illegális bevándorló családokat

Alaszka | Két katonai támaszponton alakítanak ki átmeneti szállásokat az illegális bevándorló családoknak.
MTI

2018. június 25. 08:04

(TASR/AP-felvétel)

James Mattis amerikai védelmi miniszter úton Ázsiába, az alaszkai katonai támaszponton megállva nyilatkozott a vele utazó újságíróknak. Nem nevezte meg konkrétan, hogy mely katonai bázisok adhatnak átmenetileg otthont az illegális bevándorló-családoknak, s arról sem szólt, hogy előreláthatóan hány családot fogadnak be. Közölte: a részleteken még dolgoznak.        

Korábban mind az egészségügyi és emberi erőforrások minisztériuma, mind a Pentagon négy katonai támaszpontot emlegetett, mégpedig három texasit, negyedikként pedig az Arkansas állam fővárosában, Little Rockban lévőt. James Mattis ugyanakkor vasárnap leszögezte: kettőnél több tábor nem lesz. Hozzátette, hogy a táborok működtetéséért nem a védelmi tárca felel majd, ez az egészségügyi és emberi erőforrások minisztériumának a feladata lesz. 
 

A Pentagon a kongresszusnak küldött feljegyzésében – amely kiszivárgott az amerikai sajtóba – arról tájékoztatta a törvényhozókat, hogy a minisztériumot arra kérték fel, július elejétől az év végéig álljanak rendelkezésre az átmeneti szállások. 

Az ötlet azután merült fel, hogy Donald Trump elnök a közfelháborodás hatására aláírta az illegális migráns családok szétszakítását és a gyermekeket a szüleiktől elválasztó gyakorlatot megakadályozó elnöki rendeletet. Az amerikai–mexikói határon ugyanis az elmúlt hetekben több mint kétezer gyermeket választottak el az előzetes letartóztatásba helyezett szüleiktől.
A rendelet értelmében már meg is kezdődött a családok egyesítése. Ezeknek a családoknak az elszállásolására alakít ki a Pentagon átmeneti szállásokat.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Jövőre indul a kórházreform

Vonat elé hajtott egy autó, egy anya és lánya sérült meg súlyosan

59 éves nőt gázolt halálra egy autó az R1-esen

Somorja: Új körforgalom létesült a Csölösztői úton

Uniós bíróság: az Egyesült Királyság szabadon visszavonhatja uniós kilépési szándékát

35 alatt házasodóknak 15 ezer euró kölcsön

Legfrissebb galériák
Olvasta már?