Külföld

AfD-vezér: a nácizmus csak madárpiszok Németország 1000 éves sikertörténetében

Berlin | Felháborodást váltott ki szombaton Németországban, hogy Alexander Gauland, az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű jobboldali párt társelnöke egy pártrendezvényen elmondott beszédében kisebbíteni tűnt a náci Németország által elkövetett bűnöket.
MTI

2018. június 3. 09:33

Alexander Gauland - TASR-felvétel

"Hitler és a nemzeti szocialisták pusztán madárpiszok Németország ezeréves sikertörténetében" - fogalmazott helyszíni tudósítások szerint Gauland a türingiai Seebachban, a párt ifjúsági szervezetének kongresszusán felszólalva.

Nem tagadta ugyanakkor Németország felelősségét.

"Csak azoknak adatik meg a hatalom, hogy formálják a jövőt, akik elismerik a múltat" - fogalmazott a jobboldali pártvezér, hozzátéve, hogy a nácizmus Németország sokkal régebbre visszanyúló "fényes" történelmének csak egy része.

"Ötvenmillió háborús áldozat, a holokauszt és a totális háború csak madárpiszok az AfD számára. Hát ez az AfD igazi arca a polgári maszk mögött" - kommentálta Gauland megjegyzését Annegret Kramp-Karrenbauer, a kormányzó Kereszténydemokrata Unió (CDU) főtitkára.

Lars Klingbeil, a Szociáldemokrata Párt (SPD) főtitkára szerint Gauland beszéde a történelmi tények "szörnyű elbagatellizálása", és szégyen, hogy ilyen emberek ülnek a német parlamentben.

A Nemzetközi Auschwitz Bizottság közleményében elfogadhatatlannak és méltatlannak minősítette az AfD-s társelnök szavait. Christoph Heubner, a szervezet alelnöke pedig egyenesen undorítónak nevezte azt, amit Gauland mondott.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Kettős termékminőség: akár 2 millió euró is lehet a büntetés

Kihelyezett kiállítások Taksonyon és Tallóson

A rendőrség érdekházasságokat leplezett le a nyitrai régióban

50 ezer eurót szavazhatunk meg az emlékművek felújítására

Pellegrini a beruházásokról is tárgyalni fog a japán miniszterelnökkel

Határsértőt fogtak el a szlovák–ukrán határon

Legfrissebb galériák
Olvasta már?