Külföld

A Trump bírálóinak szánt csőbombákat valószínűleg internetes útmutatók alapján készíthették

Washington/New York | Az ismert demokrata párti személyiségeknek és Donald Trump amerikai elnök bírálóinak szánt csőbombákat valószínűleg internetes útmutatók alapján készíthették - közölte csütörtökön egy névtelenül nyilatkozó amerikai igazságügyi forrás.
MTI

2018. október 26. 12:31

Az ügyben indított nyomozás Floridába vezető nyomokra összpontosít tekintettel arra, hogy a gyanús csomagok mindegyike az amerikai szövetségi postarendszeren haladt át és egy részüknél - a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) tájékoztatása szerint - feladóként Debbie Wasserman Schultz floridai képviselő irodája volt feltüntetve. A demokrata párti politikus szintén kapott ilyen küldeményt.

Egy másik névtelenséget kérő tisztségviselő, és egy tüzszerész-szakértő szerint az ilyen robbanószerkezetek leírása széles körben elérhető az olyan terrorszervezetek honlapjain és propaganda-oldalain, mint az Iszlám Állam, vagy az al-Kaida.

A nap folyamán Robert de Niro színész és Joe Biden volt amerikai alelnöknek címzett csőbombát rejtő csomagot találtak. De Niro korábban többször élesen bírálta Donald Trump amerikai elnököt, akárcsak Joe Biden.

Mindkét csütörtöki csomagon hasonló jelzések voltak, mint azokon, amelyekben szintén csőbomba volt, és amelyeket többek közt Bill és Hillary Clintonnak, Barack Obamának és Soros Györgynek címeztek. A héten több ismert, a Demokrata Párthoz kötődő személyiség címére érkezett robbanószerkezetet vagy fehér port tartalmazó csomag: szerdán a Clinton házaspár, Barack Obama volt elnök és további három demokrata párti politikus, Debbie Wasserman Schultz floridai és Maxine Waters kaliforniai képviselő, valamint Eric Holder, az Obama-kormányzat volt igazságügyi minisztere kapott levélbombát. Gyanús csomag érkezett továbbá szerdán a CNN amerikai hírtelevízió New York-i szerkesztőségének épületébe is, amelyet rövid időre emiatt kiürítettek. A CNN szerint azt a csomagot John Brennannek, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) volt igazgatójának, a hírtelevízió rendszeres kommentátorának szánták.

 

2018. október 24. 08:22

Csőbomba volt a Soros György házánál talált robbanószerkezet

Az FBI megerősítette, hogy a robbanószerkezetek hasonlatosak egymáshoz, valószínűleg egy helyről származnak.

A szóban forgó bombák közül eddig egy sem robbant fel, és senkinek sem esett baja a küldeményektől.

Eddig egyetlen szervezet vagy személy sem jelentkezett a gyanús csomagok feladójaként.

Egyes, New York-i címekre küldött csomagokban fehér port tartalmazó boritékokat is találtak a hatóságok. William Sweeney, az FBI igazgató-helyettese sajtótájékoztatóján közölte: előzetes vizsgálatok szerint az anyag nem jelent biológiai veszélyt. Hozzáfűzte: a Bidennek és De Nirónak küldött csőbombák összetételükben megegyeznek a szerdán találtakkal.

A hatóságok a robbanószerkezetek kezdetlegesnek írták le, míg biztonsági szakértők azzal érveltek, hogy céljuk inkább a félelemkeltés lehetett, mintsem az ölési szándék.

A levélbombák tovább gerjesztették az amúgy is heves hangvételű kampányt a novemberi időközi választások előtt, amelyeken a Republikánus Párt igyekszik megőrízni többségét a képviselőházban és a szenátusban is. A november 6-i voksoláson az amerikai képviselőház teljes, a szenátus egyharmadának összetételéről, kormányzókról és számos egyéb tisztségről döntenek az amerikai szavazók.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Néhány MKP-s az Összefogásért dolgozik

GALÉRIA: Csak büntetőkkel jutott tovább a DAC a kupában

Kellemetlen: Danko zászlórúdja valójában nem is magasabb, mint a magyarországi

Robbanás volt egy halálos vírusokat tároló orosz laboratóriumban

Hét hónap alatt akarja meghódítani a világ 14 legmagasabb hegycsúcsát egy nepáli hegymászó

Ne legyen tabutéma az időskori bántalmazás

Legfrissebb galériák
Olvasta már?