Külföld

A dalai láma ismét ellátogat India Tibettel határos államába

Gauhati | India északkeleti Asszám államának székhelyére érkezett szombaton a dalai láma, hogy onnan továbbutazzon az ezzel északról szomszédos Arunácsal Prades államba, amelyet még északabbról a Kína fennhatósága alatt álló Tibet határol. Arunácsal Prades egy részét Kína magának követeli, és nem nézi jó szemmel, amikor az indiai száműzetésben élő tibeti vallási vezető időnként odalátogat.
MTI

2017. április 1. 17:30

A dalai láma Gauháti város repülőterére érkezve nyilatkozott a Reuters TV-nek, és azt mondta: látogatásával a vallási harmóniát szeretné elősegíteni. Örömére szolgál ismét felkeresni azt a térséget, amelyben a Tibetből történt 1959-es elmenekülése után először szabadnak érezte magát - jelentette ki.

A vallási vezető utána beszédet mondott egy nagygyűlésen mintegy 1500 ember előtt. Ezen jelen volt Asszám kormányzója és elsőminisztere is.

Kína veszélyes szakadár politikai vezetőnek tekinti a dalai lámát, és ezúttal is közölte, hogy határozottan ellenzi látogatását arra a területre, amelyet Kínában sokan Dél-Tibet néven emlegetnek. Egy indiai kormányszóvivő erre reagálva azt mondta pénteken, hogy a dalai láma látogatása vallási, nem politikai jellegű.

 A dalai láma Tavang körzetben tölt körülbelül egy hetet a vitatott hovatartozású indiai államban. A tervek szerint felszentel egy buddhista templomot, együtt imádkozik zarándokokkal, és tanítja őket.

A vallási vezető legutóbb 2009-ben járt Arunácsal Pradesben. A kínai fenyegetőzés ellenére a látogatásnak nem volt különösebb hatása a két ország viszonyára.

 Arunácsal Prades már a XX. század elején feszültséget okozott Kína és az akkor még brit gyarmat India között. Peking szerint a 90 ezer négyzetkilométeres állam egy része - három körzet - Kínához tartozik.

Önnek ajánljuk

Új frekvenciákat kapott a Pátria rádió

Finnország és Csehország az elődöntőben

21 millió euró miatt kockáztat 895 milliót a magyar kormány

5 év Érsekújvár volt polgármesterének

Az oroszok az amerikaiakat is legyőzték

Miből tartsuk el a gyerekünket?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?