Külföld

A dalai láma ismét ellátogat India Tibettel határos államába

Gauhati | India északkeleti Asszám államának székhelyére érkezett szombaton a dalai láma, hogy onnan továbbutazzon az ezzel északról szomszédos Arunácsal Prades államba, amelyet még északabbról a Kína fennhatósága alatt álló Tibet határol. Arunácsal Prades egy részét Kína magának követeli, és nem nézi jó szemmel, amikor az indiai száműzetésben élő tibeti vallási vezető időnként odalátogat.
MTI

2017. április 1. 17:30

A dalai láma Gauháti város repülőterére érkezve nyilatkozott a Reuters TV-nek, és azt mondta: látogatásával a vallási harmóniát szeretné elősegíteni. Örömére szolgál ismét felkeresni azt a térséget, amelyben a Tibetből történt 1959-es elmenekülése után először szabadnak érezte magát - jelentette ki.

A vallási vezető utána beszédet mondott egy nagygyűlésen mintegy 1500 ember előtt. Ezen jelen volt Asszám kormányzója és elsőminisztere is.

Kína veszélyes szakadár politikai vezetőnek tekinti a dalai lámát, és ezúttal is közölte, hogy határozottan ellenzi látogatását arra a területre, amelyet Kínában sokan Dél-Tibet néven emlegetnek. Egy indiai kormányszóvivő erre reagálva azt mondta pénteken, hogy a dalai láma látogatása vallási, nem politikai jellegű.

 A dalai láma Tavang körzetben tölt körülbelül egy hetet a vitatott hovatartozású indiai államban. A tervek szerint felszentel egy buddhista templomot, együtt imádkozik zarándokokkal, és tanítja őket.

A vallási vezető legutóbb 2009-ben járt Arunácsal Pradesben. A kínai fenyegetőzés ellenére a látogatásnak nem volt különösebb hatása a két ország viszonyára.

 Arunácsal Prades már a XX. század elején feszültséget okozott Kína és az akkor még brit gyarmat India között. Peking szerint a 90 ezer négyzetkilométeres állam egy része - három körzet - Kínához tartozik.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Boris Kollár
Frissítve

Boris Kollár maradt a parlament elnöke

drogok
Frissítve

Rekordnagyságú drogfogás Szlovákiában: másfél tonna mexikói drogot fogtak el (GALÉRIA)

arat

Később kezdődött az aratás: egyes gazdák szerint gazdagabb lehet az idei termésük

m

Vonat gázolt halálra egy motorost

Jair Bolsonaro

Elkapta a koronavírust a brazil elnök, Bolsonaro

Az első fél évben 1,6 millió turista látogatott Horvátországba, 70%-kal kevesebb, mint tavaly

Megindultak a turisták Horvátország felé

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.