7600 orosz katona Abháziában és Dél-Oszétiában

Moszkva |

<p>Oroszország összesen 7600 katonát állomásoztat majd Abháziában és Dél-Oszétiában - számolt be kedden Moszkvában az orosz államfőnek Anatolij Szergyukov védelmi miniszter.  A hadügyi tárca vezetője közölte, hogy abház és déloszét kollégájával már megállapodott arról, hogy egy-egy köztársaságban 3800 orosz katona teljesít szolgálatot. Megegyeztek ezeknek az erőknek a szerkezetéről, és arról is, hogy hol állomásoznak majd.</p>

Dmitrij Medvegyev elnök arról beszélt, hogy a helyzet rendezésének szempontjából annál jobb, minél több EBESZ- (Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet), illetve európai uniós megfigyelő tartózkodik a térségben. Reményét fejezte ki, jelenlétük útját állja annak, hogy a grúz katonai vezetés meggondolatlan lépéseket tegyen.
Emlékeztetett arra, hogy Nicolas Sarkozy francia elnökkel hétfőn kiegészítést dolgoztak ki a korábban általuk előterjesztett tervhez, amelynek keretében kivonják az orosz erőket a biztonsági övezetekből és oda az EBESZ, valamint az EU megfigyelőit telepítik. Ezzel kapcsolatban az orosz államfő megbízást adott a védelmi miniszternek, hogy felügyelje az eseményeket a régióban, és azt is, hogy miképpen történik az EU-orosz megegyezés végrehajtása.
Medvegyev szólt arról is, hogy Oroszország diplomáciai kapcsolatokat létesít Abháziával és Dél-Osztétiával, ezzel egyidejűleg lépéseket tesz a barátságról, együttműködésről és a kölcsönös segítségről szóló megállapodás aláírására és parafálására. Hozzátette, Moszkvának tisztáznia kell, miképpen teljesítse a két köztársaság vezetőinek kérését az orosz erők ottani állomásoztatására, illetve hogy hol helyezzék el a támaszpontokat.
Anatolij Szergyukov elmondta, hogy erről már sikerült megállapodni. Dél-Oszétiában Dzsava és Chinvali településeken lesznek az orosz erők, közel 3800 katona. Abháziában ugyanennyi, egyelőre azonban azokon a helyeken állomásoznak majd, ahol eddig az orosz békefenntartók voltak.
A grúz kormány úgy becsüli, hogy szeptember elején mintegy hatezer orosz katona tartózkodott a két szakadár grúz köztársaságban, Abháziában és Dél-Oszétiában, valamint további mintegy 1500 orosz katona Grúzia más területein. A Jane,s Defenses Weekly brit katonai hetilap szerint az orosz-grúz konfliktus csúcspontján, augusztusban akár a 15 ezret is elérhette a Dél-Oszétiába vezényelt orosz katonák száma.
Moszkva augusztus 11-én bejelentette, hogy 9 ezer katonát küld Abháziába. Az augusztus 7-én kirobbant orosz-grúz háború előtt mintegy 2500 orosz katona állomásozott Abháziában, félezer pedig Dél-Oszétiában békefenntartó misszió keretében. (MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?