ÚRSO: teljesen kiiktatják az államfőt

<p>&nbsp;Az árszabályozási törvény gazdasági tárca által kidolgozott módosításjavaslatának köszönhetően a kormánynak jóval nagyobb beleszólása lesz az elvileg független Árszabályozási Hivatal (ÚRSO) működésébe, így nem meglepetés, hogy erre szerdán a kormány is rábólintott.</p>

„A kabinet gyakorlatilag az összes javaslatunkat elfogadta” – mondta el a kormányülést követően Peter Žiga gazdasági miniszter.

Míg a jelenlegi szabályok szerint az Árszabályozási Hivatal elnökét – a kormány javaslatára – a köztársasági elnök nevezi ki, a jövőben az államfőt teljesen kiiktatják, vagyis a kinevezés is a kormány hatáskörébe tartozik majd.

Žiga ezt korábban úgy magyarázta, hogy a hivatal elnökével kapcsolatban a legnagyobb politikai felelősség a kormányra hárul, ezért teljesen érthető, hogy a kinevezés joga is a kormányt illeti. Nem ez azonban az egyetlen változás, amely a kormány befolyását növeli. A gazdasági és a környezetvédelmi tárca ugyanis visszakapja beleszólási jogát a hivatal energiaárakkal kapcsolatos döntéseibe. A gazdasági minisztérium a gáz-, az áram- és a hőszolgáltatás, a környezetvédelmi tárca pedig a vízszolgáltatás díjszabását véleményezheti. „Ha az említett tárcák kifogásait a hivatal nem veszi figyelembe, erről köteles lesz tájékoztatni a lakosságot” – mondta Žiga.

Az egyetlen pozitív változás, amit az ellenzék is helyesel, hogy a jövőben az Árszabályozási Hivatal elnöke már nem lehet egyben a hivatal döntéseit ellenőrző árszabályozási tanács vezetője is. Az eddigi gyakorlat szerint ugyanis a hivatal elnöke gyakorlatilag saját magát ellenőrizte, így nem is derülhetett fény semmilyen visszaélésre. Újdonság az is, hogy az ÚRSO elnökének két alelnöke lesz, és a jövőben az elnök mellett az összes döntést az egyik alelnöknek is alá kell írnia. Az árszabályozási törvényről a parlament gyorsított eljárásban tárgyal, ez így várhatóan már júniustól életbe léphet. (TASR, mi)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?