Közélet

Tovább emelkedett az oltási hajlandóság Szlovákiában

Pozsony | Ismét emelkedett az oltási hajlandóság a koronavírus ellen. Míg 2021 januárjában a válaszadók 53,2%-a hajlott az oltásra, február elejére ez az arány 57,3%-ra nőtt – derült ki az Ipsos ügynökség felméréséből, amely a Szlovák Rádió és Televízió (RTVS) megbízására készült február 5-e és 8-a között. Összesen 1076 válaszadó kapcsolódott be, akik életkora 18–65 év között mozgott.
TASR

2021. február 12. 16:16

koronavírus-vakcina
- TASR/AP-felvétel

Ebben az időszakban Szlovákiában a népesség 34,7%-a biztosan beoltatta volna magát. „Inkább igennel” válaszolt az adatközlők további 22,7%-a. Azon megkérdezettek aránya, akik inkább elutasítanák az oltást, 36,3% volt. „Inkább nem” oltatná be magát a válaszadók 16,5%-a, míg „biztosan nem” választ 19,8%-uk adta meg. A kérdésre nem tudott felelni az adatközlők 6,3%-a.

A felmérésből az is kiderült, hogy több férfi oltatná be magát, mint nő. Azon férfiak aránya, akik beoltatnák magukat (biztosan igen vagy inkább igen) 63,3%, míg a nőké csak 51,2%. Hasonló eltérés van azoknál is, akik „biztosan igent” feleltek – a férfiak 40%-a, míg a nők mindössze 29,1%-a jelölte meg ezt a válaszlehetőséget.   

Az életkort tekintve az oltási hajlandóság – hasonlóan, mint az előző hónapban – a 18–24 éveseknél volt a legmagasabb, míg a 25–34 közötti korcsoportnál a legalacsonyabb.

A kutatás kimutatta, hogy minél magasabb az elért iskolai végzettség, annál nagyobb az oltási hajlandóság. Míg az alapiskolai végzettséggel rendelkező adatközlők mindössze 52,4%-a oltatná be magát, az felsőfokú végzettséggel rendelkező válaszadóknál ez az arány elérte a 67,8%-ot. A felsőfokú végzettséggel rendelkező adatközlőknek csupán 12,8%-a utasítaná el biztosan a védőoltást, és ez a szám sokkal alacsonyabb, mint a többi, legmagasabb iskolai végzettség alapján osztályozott csoportnál. Az alapfokú iskolai végzettséggel rendelkező megkérdezettek 31,7%-a utasítaná el a vakcinát.     

A legmagasabb oltási hajlandóság továbbra is a Pozsonyi kerületben van (63,6% biztosan vagy inkább igen, ebből 43,4% biztosan igen). A második helyen a Kassai kerület áll, ahol a megkérdezettek 62,7%-a hajlana az oltásra. Sorrendben a Zsolnai kerület következik 58%-kal, majd a Nyitrai és a Nagyszombati kerület 57-57%-kal, az Eperjesi kerületben ez az arány 56%. A legalacsonyabb oltási hajlandóságot a Trencséni (50,9%) és a Besztercebányai kerületben (52,3%) mérték. 

Az egészségügyi minisztérium „Szlovákia a Covid ellen” elnevezésű tájékoztató kampányával a válaszadók 54,5%-a ismerkedett meg előzetesen. Azok az adatközlők, akiknek az elmúlt 6 hónapban megváltozott a véleménye, és már inkább beoltatnák magukat, mindössze 1,2%-a jelölte meg döntésének okaként az egészségügyi minisztérium kampányát. A megkérdezettek 15,2%-a jelezte, hogy az elmúlt 6 hónapban változott a meggyőződése, és már beoltatná magát. Csupán 2,9%-nál fordult elő, hogy ellenkező irányban változott az álláspontja. A felmérés alapján azok, akik az oltás mellett döntenének, az alábbi okokat határozták meg: a járványhelyzet romlása (31,7%); a szakemberek ajánlása (13,4%); az oltással nem rendelkező személyek esetleges korlátozásáról szóló információk (ún. oltási igazolvány, amely lehetővé tenné például a külföldre utazást) – 11,6%; a szakemberek által ismertetett adatok a vakcina tulajdonságairól (biztonság, hatékonyság) – 9,8%.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
villany

Az jár jól, aki korábban talál új energiaszolgáltatót

Egyedül volt a nyolcadikos lány, amikor lángolt a lakásuk

Egyedül volt a nyolcadikos lány, amikor lángolt a lakásuk

Az SaS elítéli a futballhuligánokat és példás büntetés követel

Az SaS elítéli a futballhuligánokat és példás büntetés követel

Szándékos két gázolás? Tanúkkal tisztáznák az ámokfutást

Szándékos két gázolás? Tanúkkal tisztáznák az ámokfutást

Szovetseg

Novembertől dolgozhatnak a Szövetség programján

koronavírus

Mától öt fekete járás van az országban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.