Télen is hasznos az utasbiztosítás

<p>Közeledik a síszezon és vele együtt a síelés közben elszenvedett balesetek időszaka. Az egészségügyi problémákon kívül a különböző káreseményekkel járó kiadások is alaposan megkeseríthetik az életünket. Ugyanakkor a problémákat megfelelő biztosítással kezelni lehet.</p>

Van, aki már a tél elején elmegy néhány napra a hegyekbe, egyesek karácsonykor ajándékozzák meg magukat egy kis síeléssel, mások szilveszterre vagy egészen a tavaszi szünetre hagyják a dolgot. Néhányan már hónapokkal ezelőtt megtervezték a sítúrájukat, mások a kedvezményes last minute utakat részesítik előnyben. Bármelyik kategóriába is tartozunk, a téli sportok veszélyeiről és a megfelelő utasbiztosításról senkinek sem szabadna megfeledkeznie. Tájainkon a síelés olyannyira elterjedt és közkedvelt időtöltés, hogy hajlamosak vagyunk megfeledkezni a vele összefüggő kockázatokról. Szakemberek szerint a téli sportok magasabb baleseti kockázattal járnak, és a hegyekben a legkisebb balesetből is – például a havas ösvényeken tett séta alatt kibicsaklott bokából vagy a síelés közben szerzett térdficamból – nagy probléma kerekedhet, és előfordulhat, hogy a mentők segítsége nélkül nem boldogulunk.

Drága lehet a síbaleset

Ha síelés közben megsérülünk, az orvosi és a kórházi ellátással, a gyógykezeléssel, illetve az esetleges tartós következményekkel összefüggő költségeket a biztosítónk a baleset-biztosításunkból téríti. „Gyakran előfordul azonban, hogy az emberek nemcsak maguknak, hanem más síelőknek is sérüléseket okoznak. Sokan nem tudatosítják, hogy a sértett személy gyógykezelésének, az orvosi ellátásnak, a kórházba szállításnak a költségeit, valamint a tönkretett sífelszerelés árát egyaránt a balesetet okozó személynek kell megfizetnie. A baleset súlyos, olykor tartós következményeiért a sértett sokszor magas kártérítést követel, s nem egyszer az ilyen ügy bíróságon végződik” – hívta fel a figyelmet Milan Janásik, a Generali biztosító szóvivője. Egy súlyosabb baleset így akár több tízezer euróba is kerülhet, például csak a helikopteres szállításért mintegy 25 ezer eurót számláznak.

Mire jó az utasbiztosítás?

Külföldi sítúra esetén az utasbiztosításról sem szabad elfeledkezni. Bár uniós állampolgárként az összes tagállamban jogosultak vagyunk egészségügyi ellátásra, s elméletileg elég felmutatni az európai biztosítási kártyát, a gyakorlatban nem biztos, hogy ez elég. Tény, hogy az egészségügyi szolgáltatást ugyanolyan feltételekkel vehetjük igénybe, mint a szóban forgó uniós ország lakosai, a szlovák biztosító mindig az ott érvényes szabályok szerint téríti a költségeket, ám mivel az egészségügyi ellátás szabályozása és a társadalombiztosítási rendszer minden uniós országban más és más, egy-egy kezelés ára között óriási különbségek lehetnek. A szlovák egészségügyi rendszer szolgáltatásai általában olcsóbbak a legtöbb európai országéinál, s előfordulhat, hogy valahol a költségek negyedét-harmadát a betegnek kell önrész címén fizetnie, ami egy kisebb műtét esetében is drága mulatság lehet, egy komolyabb síbaleset után pedig a helikopteres mentés akár milliós költséget jelenthet. Megfelelő utasbiztosítás esetén azonban semmit nem kell fizetnünk, vagy ha mégis, a számlát benyújthatjuk a szlovákiai biztosítónál, és a költségeket utólag térítik.

[[{"type":"media","view_mode":"media_original","fid":"295740","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","height":"833","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"418"}}]]

A baleseti kockázat felelősségteljes hozzáállással jelentősen csökkenthető. Nagyon rossz idő, kedvezőtlen feltételek mellett nem tanácsos síelni, és tartózkodni kell az alkoholfogyasztástól is. Ha kiderül, hogy a balesetet okozó személy részeg volt, vagy más, függőséget előidéző szer hatása alatt állt, a biztosító egyáltalán vagy a vártnál jóval kisebb összeget fizet. Mindig be kell tartani az adott ország, térség biztonsági előírásait is. „Síelés közben mindenképpen védősisakot kellene viselni – kiváltképp azokban az országokban, ahol ezt törvény írja elő, mert az előírás megszegése baleset esetén ugyancsak a kártérítési összeg csökkentését eredményezheti” – figyelmeztet Milan Janásik.

Felelősségbiztosítás

A síelőknek különösen ajánlott a felelősségbiztosítás, ha külföldre készülnek. Olyan esetben nyújt védelmet, amikor valaki figyelmetlenség következtében kárt okoz egy harmadik személynek, intézménynek, múzeumnak. A felelősségbiztosítás keretében tanácsadást és asszisztenciaszolgálatot is igénybe vehetünk, hogy könnyebben tájékozódhassunk az adott állam törvényeiben, ha pedig a rendőrség letartóztat valakit, jogsegélyt, tolmácsot, ügyvédet biztosítanak, kifizetik a kauciót stb. Ez a biztosítás a gyermekes családoknak különösen ajánlott.

Az sem ritka, hogy ha a helyi síelőnek nincs felelősségbiztosítása, akkor a „legjobb védekezés a támadás” stratégiát választják, azaz felveszik az áldozat szerepét, hogy ne nekik kelljen kártérítést fizetni, hanem a külföldi turistának, miközben arra számítanak, hogy a külföldiek nem beszélik jól a nyelvet, s nem ismerik jól a helyi viszonyokat. „A felelősségbiztosításból fedezhetőek annak a kezelési költségei, esetleg a lelki traumáért elszenvedett kártérítés vagy az összetört síléc ára, aki a biztosított ügyfél hibájából szenvedett el balesetet” – magyarázta Janásik. (sza)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?