Közélet

Támogatást igényelhetünk, ha otthon kell maradni

Pozsony | Az állam igyekszik a minimalizálni a személyes találkozások számát a különféle ügyintézések során is, ezért arra kérnek mindenkit, hogy aki a legfertőzöttebb országokból tért haza, vagy a gyermeke miatt kénytelen otthon maradni, telefonon vagy elektronikusan igényelje az őt illető támogatást.
Szalay Hajnalka

2020. március 10. 19:00

pozsony
A főváros utcáin tegnap érezhetően kevesebb autó volt, a tömegközlekedéssel is a megszokottnál kevesebb ember járt , s már a boltokban sem volt tumultus (Demecs Péter felvétele)

Tegnaptól, ha valaki Olaszországból, Kínából, Iránból vagy Dél-Koreából tér haza, köteles 14 napig házi karanténban maradni, azaz betegszabadságra menni. Ez telefonon kérvényezhető a körzeti orvosnál. Most az orvos továbbítja az igazolást a Szociális Biztosítónak, amely értesíti a munkaadót.

Ha a szülő kénytelen otthon maradni, mert bezárt az óvoda vagy az iskola, és a gyerekével kell lennie, akkor ápolási támogatásra (OČR) jogosult, amelyet vagy telefonon, vagy interneten keresztül igényelhet a Szociális Biztosítótól. A szülőnek ebben az esetben értesíteni kell a munkaadóját. 10 évnél idősebb gyermeknél a szülőnek telefon kell beszélnie a gyerekorvossal, aki eldönti, szükséges-e az állandó felügyelet. 

Törölt események

Két hétig tilos bármiféle kulturális vagy sportesemény szervezése, az előre bejelentett rendezvényeket is sorba mondják le a szervezők, köztük az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulójára tervezett megemlékezéseket.

Štěpán Štarha, a Havel&Partners ügyvédi iroda jogásza szerint azonban a törvények általánosságban nem foglalkoznak az előre megvásárolt jegyek összegének visszatérítésével. Erről mindig az esemény szervezői döntenek, általában azonban az a tapasztalat, hogy ha egy rendezvény elmarad, az emberek visszakapják a belépők árát. Ezt a gyakorlatot követi a Pohoda Fesztivál szervezőgárdája, amely törölte az izraeli Lola Mars együttes koncertjeit. „Azoknak, akik már megvették a jegyüket valamelyik koncertre, visszafizetjük a belépő árát, viszont mivel 2000 emberről van szó, türelmet kérünk” – közölték a szervezők azzal, hogy a pénzt március végéig mindenkinek visszautalják. 

Hasonlóan járnak el a prágai Márciusi Mulatságok szervezői is. Az Ady Endre Diákkör elnökétől, Václav Karolinától megtudtuk, tekintettel a koronavírus miatt kialakult helyzetre, törlik a hétvégére szervezett hagyományos, az 1848/49-es forradalom és szabadságharcra való megemlékezést. A diákszervezet vezetője elmondta, még sosem volt példa arra, hogy az évente megrendezett eseményt törölni kelljen. Hozzátette, a háromnapos rendezvényre az elővételes jegyeket még nem kellett kifizetniük a látogatóknak, viszont a szállást igen. „Ezt a pénzt természetesen visszafizetjük” – mondta a diákklub elnöke.

Mit tiltott meg az állam?

  • Vetítéseket a mozikban
  • Koncertek szervezését
  • Különböző rendezvényeket galériákban és színházakban
  • Sportesemények szervezését
  • Istentiszteleteket

14 napig otthon

Štarha arra figyelmeztet, hogy a munkaadó nem küldheti el fizetés nélküli szabadságra azokat az alkalmazottakat, akik nemrég tértek vissza a legfertőzöttebb országokból. Biztonsági okokból azonban kérheti tőlük, hogy maradjanak otthon egy ideig, például 14 napig, de a munkaadó köteles ez alatt az idő alatt kifizetni az átlagkeresetüknek megfelelő összeget. „Ugyanez érvényes abban az esetben is, ha a munkaadó arra kényszerül, hogy bezárja az üzemét: köteles megállapítani az átlagkeresetnek megfelelő pótbér összegét” – mondja a jogász.

Ez valószínűleg egyre több embert fog érinteni a közeljövőben, tegnaptól ugyanis mindenkit, aki Olaszországból, Kínából, Iránból vagy Dél-Koreából tér haza, automatikusan 14 napos házi karanténra köteleznek. Az egészségügyi tárca tájékoztatása szerint ez azt jelenti, hogy ezeknek az embereknek két hétig kerülniük kell a kapcsolatot a többi emberrel, és nem ajánlott elhagyni az otthonukat. Ugyanez vonatkozik mindenkire, akivel egy háztartásban élnek.

A belügyminisztérium arra hívta fel a figyelmet, hogy egyre több a látogató az ügyfélszolgálati irodákban, ahova sokan a gyerekeikkel együtt járnak. „Figyelmeztetni szeretnénk az embereket: az, hogy szabadot kaptak a munkában, óvodában és iskolában, nem jelenti azt, hogy tömegesen kell járni a hivatalokba” – áll a belügyminisztérium állásfoglalásában, amelyben arra is kérik a lakosokat, hogy a hivatalokat csak elkerülhetetlen esetekben látogassák.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
boltzár

Olvasóinkat is megosztja az üzletek sokat vitatott vasárnapi zárvatartása

Komárom

Lesz-e idén Karva-Párkány kerékpárút?

sport a tv-ben

Magyar, német és cseh bajnoki focimeccsek a tévében

Marian Kotleba

A szakértő szerint az 1488-as számszimbólum a neonáci ideológiára utal

Zuzana Čaputová

Čaputová figyelemmel kíséri az Őrmezőn talált toxikus hulladék problémáját

Minneapolis lángokban, a tüntetők felgyújtottak egy rendőrőrsöt

Minneapolis lángokban, a tüntetők felgyújtottak egy rendőrőrsöt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.