Szivárványos zászlók lobognak a pozsonyi szélben

<p>Szombaton délután zajlik Szlovákia történetének első melegfelvonulása. A Szivárványos büszkeség (Dúhový pride) elnevezésű akciót a külföldi nagykövetségek egész sora támogatja. A szlovák pártok képviselői a kérdésben óvatosan nyilatkoznak, de leginkább sehogy.</p>

„Szlovákiában egyértelműen szükség van olyan jogszabályokra, amelyek két azonos nemű állampolgár viszonyát törvényesítik. Ezeknek az embereknek ugyanis nap mint nap problémát okoz, hogy azonos neművel tartanak fenn kapcsolatot” – véli Romana Schlesinger, az első pozsonyi melegfelvonulás médiamenedzsere. Szerinte a felvonulás a sokszínű társadalom ünnepe (ezt jelképezi a szivárványos zászló), de figyelmeztető szerepe is van. Az akció kivitelezője, a Queer Leaders Forum közleményében az áll, hogy a felvonulással a társadalom tudtára szeretnék adni, hogy minden ember büszke lehet nemi hovatartozására és szexuális orientációjára.

Az akció megnyitóján emberjogi aktivisták mondanak beszédet, köztük Ulrike Lunacek, a Zöldek Pártjának európai parlamenti képviselője. A szivárványos menet útvonala Pozsony Óvárosának utcáin vezet majd keresztül, a szervezők szerint körülbelül másfél óráig fog tartani. A szervezők 500 hazai, és körülbelül 200 külföldi résztvevőt várnak.

Nem vagyunk betegek

Európa hat országában köthetnek házasságot, további tizenegy országban (köztük Magyarországon is) pedig úgynevezett bejegyzett élettársi kapcsolatot köthetnek a meleg párok. Május 17-e egyébként a nemzetközi homofóbia-ellenes világnap. Azért választották ki ezt a napot, mert 1990-ben ezen a napon törölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a mentális betegségek jegyzékéből a homoszexualitást. Ezzel hivatalosan is elismerték, hogy a homoszexualitás természetes (bár kevésbé elterjedt) változata a nemi orientációnak. Ennek ellenére még ma is sokakat ér hátrányos megkülönböztetés azért, mert a saját nemükhöz vonzódnak.

Elemzők szerint Szlovákia lakosságának négy százalékát alkotják a melegek (ez megközelítőleg 200 ezer embert jelent). Ennek ellenére a június 12-én a parlamenti helyekért harcba szálló tizennyolc párt közül csupán az SaS foglalkozik programjában a melegek jogaival. Szerintük biztosítani kell a melegek számára a bejegyzett élettársi kapcsolat lehetőségét, azt viszont, hogy gyereket fogadhassanak örökbe, ellenzik. Ugyanezen a véleményen vannak a Híd és az MKP tagjai is. „A bejegyzett kapcsolat lehetőségét támogatnánk, de hogy gyereket is neveljenek, abba nem egyeznénk bele” – nyilatkozta néhány hete egy televíziós beszélgetésben Csáky Pál, az MKP elnöke. A jobboldali pártok közül a HZDS, az SNS és a KDH semmilyen jogot nem adna a melegeknek. A Smer viszont látványosan hanyagolja a témát, pedig Európában a baloldali pártok a melegjogok élharcosai. „Ha egy 74 ezer pontos fontossági listát kellene összeállítanom, ez a téma nem kerülne bele” – nyilatkozta jó egy hónapja Robert Fico kormányfő. A szlovák médiában az utóbbi időben felmerültek olyan találgatások, hogy a Smer és az egyházak között csendes egyezség van érvényben, mely szerint a melegek jogainak kérdésével a Smer nem fog előhozakodni. Monika Flašíková-Beňová, a Smer európai parlamenti képviselője szerint azonban a szlovákiai melegeknek is járnak azok a jogok, amelyeket a legtöbb európai országban élveznek.

Rengeteg támogató

A héten huszonhat pozsonyi bár és vendéglő bejáratánál láthattunk szivárványos zászlókat. A vendéglátóipari egységek ezzel fejezték ki, hogy hivatalosan is támogatják az első pozsonyi melegfelvonulást. Az akciót tizenhat ország nagykövetsége támogatja, néhányan (például Daphne Bergmann holland nagykövet asszony, vagy Keith Eddins, az USA nagykövetségének ügyvivője) személyes részvételüket is jelezték. A támogatók közé az Európa Tanács is felsorakozott. „Országaink Szlovákiához hasonlóan támogatják a melegek, leszbikusok, biszexuálisok és transszexuálisok alapvető jogait, és biztosítani kívánják számukra a társadalmi egyenlőséget” – olvasható a nagykövetségek és az Európa Tanács közös közleményében.

A felvonuláson az Amnesty International nevű nemzetközi emberjogi szervezet hazai tagjai mellett ott lesznek a magyar, a cseh és az osztrák képviselőik. „A sokszínűség, a tolerancia és a törvény előtti egyenlőség ügyéért megyünk felvonulni. A melegek több országban hátrányos jogi helyzetben vannak, erre szeretnénk felhívni a figyelmet” – nyilatkozta Branislav Tichý, a szervezet szlovákiai igazgatója.

Kinek nem tetszik?

Horján Viktor, a pozsonyi Aréna színház színésze annak ellenére, hogy nyíltan vállalja homoszexualitását, nem csodálkozik azon, hogy egyesek megvetik a felvonuló melegeket. „Ez az egész felvonulás egy vicc. Csak arra jó, hogy méginkább elmélyítse a különbségeket a melegek és a társadalom között, holott ennek éppen az ellenkezőjére lenne szükség. Már az is elég lenne, ha a hazai showbiznisz meleg tagjai, színészek, énekesek, műsorvezetők nyíltan vállalnák másságukat. Az sokkal többet használna a melegek ügyének, mint valami provokatív felvonulás” – nyilatkozta a színész a Plus sedem dní című hetilapnak.

Milan Janičina, a szlovákiai pánszláv unió (PanSú) vezetője sajtóközleményben tiltakozott az akció ellen. Szerinte népszavazással kellene eldönteni, kapjanak-e jogokat hazánkban a melegek, vagy sem. Egy másik szervezet, a szlovák megújhodási mozgalom (SHO) szintén sajtótájékoztató keretein belül ítélte el az akciót. A melegfelvonulás ellen a múlt szombaton tüntetett egy szlovák családvédelmi szervezet is (akciójukról lapunk keddi számában olvashattak).

A meleg büszkeség felvonulásra a szlovák rendőrség is készül, az Óvárosban a rend emberei fokozottan jelen lesznek, többek között az esetleges be nem jelentett ellentüntetők csoportjainak távoltartása céljából.

Míg nyugaton a több százezres melegrendezvények általában békésen zajlanak, Közép-Európában a maroknyi szivárványos csoportok gyakran válnak szélsőjobboldali ellentüntetők célpontjaivá. Tavaly például Budapesten és Brünnben is utcai zavargásokká fajult a békésnek indult melegfelvonulás. (vps, sita, tasr)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?