Közélet

Szerződésbontással fenyegetőznek a kórházak

Pozsony | A kórházszövetség (ANS) felbontja a szerződéseket az Általános Egészségbiztosítóval (VšZP), ha nem sikerül több pénzt kiharcolniuk a tárgyalásokon – figyelmeztetett Marián Petko, az ANS elnöke. Ebben az esetben a biztosító ügyfeleinek fizetniük kellene a tervezett ellátásért a szövetséghez tartozó kórházakban.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2019. április 24. 07:00

Petko szerint a jelenlegi szerződések nem megfelelők, hiszen a szövetség kórházai képtelenek fizetni a megnövekedett költségeket. „Az anyagi forrásaink nem elengedők ahhoz, hogy fedezzük az üdülési csekkek költségeit és az egészségügyi dolgozók megnövekedett bérét” – jelentette ki az ANS elnöke. 

Ha a kórházak valóban felbontják a szerződéseket, akkor a VšZP ügyfeleinek saját maguknak kell megtéríteniük az úgynevezett tervezett beavatkozásokat, vagyis azokat, amelyekre a betegek időpontra érkeznek. Az azonnali ellátásra szoruló betegek kezelésének költségeit a biztosító továbbra is megtérítené. Ha a betegek nem szeretnének fizetni az ellátásért, két választásuk van: vagy olyan kórházba mennek kezelésre, ahol az intézménynek érvényes szerződése van az Általános Egészségbiztosítóval, vagy pedig biztosítót váltanak. A szerződés felbontása után azonban két hónapos felmondási idő következne, vagyis a betegeknek csak júniustól kellene fizetniük a kezelésekért. Ezalatt a két fél még megegyezhet az új szerződés feltételeiről, erre már korábban is volt példa.

A magánbiztosítókkal megmarad a szerződés

Az ANS kórházai a magánbiztosítókkal valószínűleg nem bontják fel a szerződést. „Az Union biztosító szerződése az ANS kórházainak is előnyös, ezért az aláírását javasoljuk. A Dôvera ajánlatáról már megoszlottak a vélemények. Néhány kórház szerint a pénzösszeg elegendő a megnövekedett költségek fedezésére, néhány szerint nem, azonban szerződésbontásról egyelőre nem esett szó” – mondta az ANS elnöke.

Az egészségügyi minisztérium tárgyal

Mivel a VšZP-vel folytatott tárgyalások sikertelenek voltak, a szövetség az egészségügyi minisztériumhoz fordult. A tárca állítja, már tárgyalnak a pénzügyminisztériummal a szükséges anyagi források biztosításáról, azonban bővebb információt csak a tárgyalások után közölnek. 
Összesen 75 kórház tartozik a kórházszövetséghez, ebből 51 készen áll felbontani a szerződéseket az Általános Egészségbiztosítóval. Az ANS azonban a kórházak kérésére nem tette közzé az érintett intézmények nevét.

17 millió euró

Az ANS szerint a szerződésbontásra azért lenne szükség, mert a jelenlegi szerződések már nem biztosítanak elegendő anyagi forrást a megnövekedett költségek fedezésére. A kórházak ugyanis az idén bevezetett üdülési csekkeket, valamint az egészségügyi dolgozók fizetésemelését sem képesek finanszírozni. Marián Petko, az ANS elnöke úgy véli, hogy az említett költségek fedezéséhez legalább 17 millió euróra lenne szüksége a szövetség kórházainak.


Az ANS márciusban tárgyalt az Általános Egészségbiztosítóval, akkor azonban nem született egyezség a két fél között, a VšZP ugyanis azt állítja, hogy nem tudják ekkora összeggel növelni a kórházak költségvetését. A szövetség az egészségügyi minisztériumtól kért segítséget. A tárca elmondta, hogy jelenleg a pénzügyminisztériummal tárgyalnak a finanszírozási lehetőségekről. A kórházszövetség képviselőivel legközelebb április 30-án találkoznak, bővebb tájékoztatást csak ezután adhatnak.

"A beteg nem túsz"

Ha szerződést bontanának, a VšZP már csak az azonnali ellátásra szoruló betegek kezelésének költségeit térítené meg, az úgynevezett tervezett betegellátást már a pácienseknek kellene kifizetniük. Petko hangsúlyozta, nem akarják a betegeket „túszként” használni, ezért mindenképpen meg szeretnének egyezni az egészségügyi minisztériummal.

„A tárca korábban megígérte, hogy biztosítja az anyagi forrásokat, ezért nem értem, miért kell újra tárgyalnunk erről”

– közölte Igor Pramuk, az ANS alelnöke. Hozzátette, hogy ha a tárca nem biztosítja a szociális csomag költségeire szánt pénzösszeget, a szövetség az Alkotmánybírósághoz fordul.

Az ellenzék a kormányt okolja

Janka Cigániková, az ellenzéki SaS képviselője szerint a kórházszövetség követelései indokoltak. „A kórházak a kormány intézkedései miatt képtelenek megbirkózni a megnövekedett költségekkel. Ennek pedig a betegek isszák meg a levét. Ugyanis ha a felek nem egyeznek meg az új szerződésről, akkor a VšZP ügyfelei kénytelenek lesznek saját maguk fizetni az ellátásért vagy pedig egészségbiztosítót kell váltaniuk” – reagált a parlament egészségügyi bizottságának tagja.

A Dôvera Egészségbiztosító és lapunk kiadója is a Penta befektetési csoportba tartozik. (nar, vzdravotnictve.sk)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

A rosszindulat viszi romlásba az emberiséget

Ma kezdődik a pozsonyi Nepela Memorial

Birkózó-vb a tévében

Mondák, legendák és régi történetek egy zárt közösségből

Egy kutatócsoport szerint lehetséges felére csökkenteni az üvegházhatású gázkibocsátást 2030-ra

Az észak-európai partvidékeken megnövekszik az áradások veszélye a klímaváltozás miatt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?