Šefčovič: A CoFoE elindította az összeurópai eszmecserét

Maroš Šefčovič
Pozsony |

Az Európa jövőjéről szóló konferenciával (CoFoE) megkezdődött egy nagyszabású összeurópai eszmecsere, amely lehetőséget ad az európai polgároknak, hogy elmondják, mit szeretnének javítani az Európai Unión belül – nyilatkozta Maroš Šefčovič, az Európai Bizottság (EB) intézményközi kapcsolatokért és stratégiai perspektíváért felelős alelnöke.

Šefčovič méltatta a többnyelvű digitális platformon keresztül megvalósuló vitákat is, de szerinte a legértékesebbek az európai állampolgárokkal való közvetlen találkozások. A résztvevőket véletlenszerűen választották ki, mégpedig úgy, hogy a férfiak és nők egyenlő arányban legyenek képviselve, és legalább egyharmaduk 25 évnél fiatalabb legyen.

Ivan Korčok szlovák külügyminiszter a héten az olaszországi Firenzében tartott előadást a CoFoE keretében, az Európai Egyetemi Intézet (EUI) meghívására.

„Az EU nem hibátlan, nem is tökéletes. Ugyanakkor nem tudom elképzelni, hogy Európa alapvető problémáit meg lehetne oldani az EU-n kívülről”

– hangsúlyozta a tárcavezető. Hozzátette: sok még a megoldatlan probléma, példaként a monetáris unió kiteljesítését, a belső piac kérdését, valamint a migráció kezelését említette.

Az Európa jövőjéről szóló konferencia (CoFoE) hivatalos lezárása és kiértékelése után is folytatódnia kell a polgárokkal elkezdett közvetlen párbeszédnek – jelentette ki Martin Klus külügyi államtitkár a TASR-nek adott interjújában. A konferenciához kötődő szlovákiai akciók közül kiemelte a Mi vagyunk az Európai Unió (My sme Európska únia) projekt keretében szervezett nyári körutat, valamint az Európa jövőjéről szóló párbeszéd népszerűsítését a szlovákiai iskolákban.

A CoFoE 2022 tavaszáig fogadja az észrevételeket és ötleteket, amelyek konkrét, az Európai Unió megreformálását elősegítő ajánlásokká formálódhatnak. A konferencia hivatalos honlapján bárki regisztrálhat, és kifejtheti véleményét vagy észrevételeit az EU működésével kapcsolatban. A polgári panelekben mind a 27 tagállam képviselteti magát. Az egyes panelek résztvevőinek legalább egyharmada 25 évnél fiatalabb.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!