Közélet

Pellegrini Bécsben: Ha az EU nem segít Afrikának, később komoly gondjai lehetnek

Pozsony | Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfő szerint ha az Európai Unió (EU) nem segít az elkövetkező időszakban Afrikának és nem fog aktívabb tevékenységet kifejteni ezen a kontinensen, a világ más nagyhatalmai beelőzhetik őt, ahogy korábban például Kína tette. Hozzáfűzte: amennyiben az EU nem segíti elő Afrika fejlődését és az itt lakók jólétét, néhány év múlva komoly gondokkal kell majd szembenéznie. A kormányfő erről kedden beszélt az európai és afrikai vezetők informális bécsi csúcstalálkozóján.
TASR

2018. december 18. 17:32

- TASR-felvétel

Pellegrini a továbbiakban hangsúlyozta: Afrikában idén mintegy 3 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék (GDP), az uniónak éppen ezért arra kellene törekednie, hogy a kontinens számottevő üzleti partnere legyen, valamint hogy megőrizze az itteni pozícióit.

A kormányfő rámutatott: az informális bécsi csúcs nem a migrációról, hanem az afrikai kontinens jövőjéről és fejlődéséről szól. Ezzel összefüggésben leszögezte: Afrika előtt nagy kihívások állnak, de van esélye az óriási, ugrásszerű fejlődésre. Európával ellentétben ugyanis lehetősége van a legmodernebb technológiák alkalmazására, melyeknek köszönhetően átugorhat bizonyos fejlődési szakaszokat.

Pellegrini szerint az is nagyon fontos, hogy Afrikában kellő számú munkahely létesüljön. A szlovák kormányfő az európai és afrikai vezetők előtt mondott beszédében kihangsúlyozta az oktatás szerepét is.

Beszéde végén Pellegrini rámutatott: Szlovákia jelenleg több afrikai országnak is nyújt fejlesztési segélyt, de már közel az idő, „amikor ezeknek az országoknak a szaktudásunkat és a szakértőinket is felkínálhatjuk, ha igény lesz rá”.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

A rosszindulat viszi romlásba az emberiséget

Ma kezdődik a pozsonyi Nepela Memorial

Birkózó-vb a tévében

Mondák, legendák és régi történetek egy zárt közösségből

Egy kutatócsoport szerint lehetséges felére csökkenteni az üvegházhatású gázkibocsátást 2030-ra

Az észak-európai partvidékeken megnövekszik az áradások veszélye a klímaváltozás miatt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?