Közélet
- TASR-felvétel

Pellegrini: A szlovák hírszerzés nem tudott a vietnami vállalkozó elrablásáról

TASR

2018. május 16. 17:19

Pozsony | Sem a Szlovák Információs Szolgálat (SIS), sem a Katonai Hírszerzés nem tudott arról, hogy Szlovákia bármiféleképpen együttműködött volna a vietnami vállalkozó elrablásában. Ezt szerdán közölte Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfő azzal, hogy erről őt a hírszolgálatok vezetői tájékoztatták.

„A hírszerzésünk máig nem rendelkezik olyan információkkal, amelyek azt támasztanák alá, hogy bármely szlovákiai szervezet részt vett volna az emberrablásban, vagy hogy a vietnami féllel bármily módon együttműködött volna” – tette hozzá.

Ugyanakkor arra emlékeztetett, hogy ha a német fél rögtön tájékoztatta volna a nemzetközi intézményeket az emberrablásról, amelyet a biztonsági kamerák is rögzítettek, akkor Szlovákia is körültekintőbb lehetett volna. Még az illető Európai Unióból való állítólagos távozása vagy elhurcolása napján sem tudott senki arról, hogy mi történt. Itt szerintem a német fél hibát követett el” – mondta Pellegrini. 

2018. május 16. 12:51

Már Szlovákiában van a vietnámi szlovák diplomata

Trinh Xuan Thanh vietnami vállalkozót és egykori kommunista pártfunkcionáriust a gyanú szerint 2017 júliusában rabolták el Berlinből. A vállalkozó menedéket kapott Németországban, és ezzel hivatalosan az ország védelme alatt állt. Németország vizsgálja, hogy Vietnam nem követett-e el nemzetközi jogsértését. Emellett az emberrablás egy lehetséges szlovák nyomával is foglalkoznak. A gyanú szerint egy szlovák kormánygépet használtak fel az emberrabláshoz. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk