Nő a külföldi munkavállalók száma Szlovákiában, a rangsort az ukránok uralják

44

A foglalkoztatott külföldiek növekvő száma Szlovákiában a tartósan alacsony munkanélküliséget és sok ember korai nyugdíjba vonulását tükrözi. 

Szlovákiában a tartósan alacsony munkanélküliség idején, és miután több ezer ember korán nyugdíjba vonult, a foglalkoztatott külföldiek száma tovább nő. Ez derül ki a Munka-, Szociális és Családügyi Központ által közzétett adatokból.

A Statisztikai Hivatal adatai szerint áprilisban több mint 105 ezer külföldi dolgozott Szlovákiában, a munkavállalók száma 2,6 millió az országban. Az előző év azonos időszakához képest ez 12,5 százalékos növekedést jelent. A Szlovákiában foglalkoztatott külföldiek mintegy 40 százaléka ukrán, akik már az Ukrajna elleni 2022. februári orosz katonai invázió előtt is nagyobb számban kerestek munkát az országban.

A szlovák pénzügyminisztérium közgazdászainak korábbi elemzése szerint a járvány óta jelentősen megváltozott az uniós országokból és az úgynevezett harmadik országokból érkező külföldiek képviselete a szlovák munkaerőpiacon. Míg a járvány előtti 2019-es évben az unióból és a harmadik országokból származó dolgozók aránya nagyjából azonos volt, addig idén akár 70 százalékot is elérheti az EU-n kívülről származók aránya. Nemcsak ukránok, hanem például Indiából érkező munkavállalók is bekerültek a nyilvántartásba. A szlovák kormány többször is részlegesen enyhítette a külföldiek foglalkoztatására vonatkozó szabályokat.

A szlovákiai munkaadók már régóta figyelmeztetnek a szakképzett munkaerő hiányára. Szerintük a munkaerőpiaci helyzetet tavaly év végén és idén az befolyásolta, hogy több ezer ember vonult nyugdíjba korkedvezményesen, amelyeket a kormány azóta megváltoztatott.

Idén áprilisban az 5,4 millió lakosú Szlovákiában a munkanélküliségi ráta a fő mutató szerint elérte a 3,82 százalékot. A munkaügyi hivatalok az országban mintegy 166 ezer munkanélkülit és több mint 87 ezer üres állást regisztráltak.

(trend)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?