Nem mindenkit segít ki az emelés

iskola

A Híd sikerként könyveli el a magyar iskolák normatív támogatásának emelését, a pedagógusszervezet régen várt pozitív elmozdulásról beszél, az MKP szerint a magyar iskolák problémáját csak tovább tolták, a fenntartók viszont minden segítségnek örülnek.

A Híd szerint komoly előrelépés az a szerdai kormányrendeletet, amely alapján januártól 108-ról 113 százalékra, azaz 5 százalékkal emelkedik a magyar iskolák normatív támogatása. Ebből a „fejpénzből” egyébként az iskolák a bérek és az oktatási-nevelési folyamat költségeit fedezhetik. Az intézkedés 28 912 magyar diákot érint, a magyar iskolák diákonként 72 euróval kapnak többet már januártól.

Az MKP elégedetlen

Kiss Beáta, az MKP oktatási és kulturális alelnöke szerint a 150 fő feletti iskoláknak 20–25 ezer eurós támogatást is jelenthet évente a rendelet. „Ezzel szemben egy 50 fő alatti iskolában, ahol pl. 120 000 euró az éves költségvetés és jelentős hiánnyal küszködnek minden hónapban, ez a szám évi 5–6 ezer euróra módosul. Magyarul ez számukra a gond elodázását, egy kis fellélegzést jelent, de semmiképp sem a végleges megoldást. Az a válasz, amit gyakran hallok, hogy ezt is mekkora harc és küzdelem árán lehetett elérni, mert ilyen a politikai akarat, számomra csak a kormánykoalíciót minősíti” – állítja Kiss Beáta.

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége (SZMPSZ) „üdvözli a régen várt pozitív elmozdulást, mely a nemzetiségek nyelvén tanító iskolákat kedvezőbb anyagi helyzetbe hozza” – közölte a szervezet. Ugyanakkor az SZMPSZ is úgy véli, az emelés több iskola anyagi helyzetére nem jelent végső megoldást. A magyar alapiskolák jelentős többsége ugyanis rendkívül alacsony létszámmal működik. Az iskolák finanszírozási modellje pedig létszámalapú. Vagyis, minél több a diák, annál több pénzhez jut az iskola. A modell megváltoztatására egyébként évek óta nincs akarat. „Valószínűleg lesznek olyan alsó tagozatos kisiskolák, amelyeknek fennmaradásukhoz továbbra is igénybe kell venniük a kiegészítő támogatást, de ezzel az emeléssel csökken azon oktatási intézmények száma melyek költségvetését a fenntartónak ki kell egészítenie az iskola zökkenőmentes működéséhez” – közölte az SZMPSZ.

Peter Krajňák (Híd) államtitkár korábban lapunknak azt mondta, az iskolák finanszírozásáról szóló párbeszéd nem zárult le. „A kormányrendelet minden évben terítékre kerül, ha szükséges lesz, jövőre igyekszünk majd módosítani” – közölte az államtitkár.

Minden segítség jó

Fagyas Marcell, Ipolyvarbó polgármestere az Új Szónak elmondta, hogy a helyi Mikszáth Kálmán Alapiskolának minden segítség nagyon jól jön. A helyi magyar tanintézmény hazai viszonylatban több szempontból is különleges. Teljes szervezettségű, de nagyon alacsony létszámmal működik, jelenleg mindössze 21 diákja van. Három településről járnak ide a gyerekek. Harminc kilométeres körzetben ez az egyetlen teljes szervezettségű magyar alapiskola a régióban. „Fenntartásához, zökkenőmentes működéséhez évente 20–25 ezer eurót fordít a község. Csak a pedagógusok bérét havi 2000–2400 euróval kell kipótolnunk” – magyarázza a polgármester. A 20–25 ezer eurós költség a fűtési és az egyéb üzembenntartási költségekkel együtt jön össze. Fagyas Marcell szerint az önkormányzat egységes abban, hogy az iskolát mindenképpen megtartják. „Most úgy tűnik, szeptemberben emelkedik majd a diákok létszáma. Az iskolát szeretnénk segíteni azzal is, hogy idén szeptemberben ismét megnyitottuk a helyi óvodát” – zárta a község első embere.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!