Közélet

Nem bízunk a rendőrségben

Pozsony | Szlovákia lakosságának több mint fele nem bízik a szlovák rendőrségben – derül ki az Eurobarometer legújabb felméréséből. Lucia Kurilovská, a Rendőrakadémia rektora szerint ezen a helyzeten mielőbb változtatni kell, hiszen az alacsony bizalom komoly problémát jelent.
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. július 10. 16:16

- TASR-felvétel

Az Eurobarometer hétfő délelőtt tette közzé a 2018 márciusában végzett felmérés adatait, melyekből kiderült, hogy a megkérdezettek 55 százaléka nem tartja megbízhatónak a rendőrséget. Jelenleg a szlovák rendőröket tartják a legkevésbé megbízhatónak az összes uniós tagállam rendőrei közül. Közel tíz éve nem volt ilyen alacsony a rendőrök iránti bizalom Szlovákiában, ennél magasabb százalékokat utoljára 2008 márciusában mértek, amikor a bizalmatlanság mértéke elérte a 61 százalékot – ez a valaha mért legnagyobb érték. A tavaly őszi adatokhoz képest – a Kuciak-gyilkosság utáni időszakban – három százalékponttal nőtt a bizalmatlanság, ezzel pedig Szlovákia megelőzte a korábban élen álló Macedóniát, Bulgáriát és Romániát is.

Lucia Kurilovská szerint a probléma nemcsak magát a rendőrséget érinti, hanem az egész igazságszolgáltatási intézményrendszert, beleértve az ügyészséget és a bíróságot is. „A számok valóban nagyon rossz helyzetet mutatnak, amelyen mindenképpen változtatni kell. A büntetőeljárások felelősségteljes és következetes lebonyolításával, valamint az eljárások során felmerülő hibák kiküszöbölésével sokat lehetne javítani a helyzeten. Ahhoz azonban, hogy a rendőrség visszaszerezze a lakosok bizalmát, az is kell, hogy a tökéletesen kivitelezett eljárásokat a megfelelő módon hozzák nyilvánosságra. Az elért sikerek közzétételével az emberek látni fogják, hogy a rendőrség igenis képes jó munkát végezni” – mondta lapunknak Kurilovská.

Az Eurobarometer adataiból az látszik, hogy Szlovákia az Európai Unióba való belépése óta mindig azok közé az országok közé tartozott, amelyekben a lakosok közel fele nem bízott a rendőrség intézményében. A bizalmatlanság legalacsonyabb szintje 49 százalék volt, amelyet 2016 májusában mértek, azóta a helyzet fokozatosan romlott.

A magas megbízhatatlansági adatokból következik, hogy a bizalom viszont alacsony. A megkérdezetteknek csak 38%-a bízik a rendőrökben, 7% nem tudta eldönteni, hogy bízik-e vagy sem. Az uniós tagállamokban mért átlagos bizalom körülbelül 73 százalék, a Szlovákiában mért érték ennek csak a fele. A legmegbízhatóbb a rendőrség a felmérés adatai szerint Dániában, ahol a bizalom mértéke eléri a 94 százalékot.

 

2018. július 3. 19:10

Idén nem lesz új rendőrfőkapitány

Kurilovská szerint emberségesebb rendőrök kellenek

A szomszéd országok közül a legmegbízhatóbbnak az osztrák rendőrség bizonyult 81 százalékkal – derül ki az Eurobarometer felméréséből. Magyarországon az emberek 66 százaléka találta megbízhatónak a rendőröket, 33 százalék viszonyult bizalmatlanul hozzájuk, 1 százalék pedig tartózkodott.

Lucia Kurilovská, a Rendőrakadémia rektora elszomorítónak tartja a Szlovákiában mért adatokat. Elmondása szerint nemcsak az eljárások lebonyolításával van probléma, hanem az egyes rendőrök viselkedésével is.

„Ha az emberek azt látják, hogy a rendőrök arrogáns és nemtörődöm módon viszonyulnak az őket ért sérelmekhez, akkor természetes, hogy nem fognak bízni bennük. A bizalom visszaállításához olyan rendőrökre van szükség, akik emberségesen viszonyulnak a lakosokhoz” – tette hozzá a szakértő.

A megkérdezettek 38 százaléka mondta azt, hogy bízik a rendőrökben, 7 százaléka pedig nem tudta eldönteni, hogy bízik-e vagy sem.

Nagy Roland

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Meghalt Grendel Lajos

GALÉRIA: Az európai parlamenti képviselőkkel tárgyaltak a kelet-szlovákiai mezőgazdászok

Több tonnás daru gázolt halálra egy nőt

Érdemes idén megkötni a lakástakarék-szerződést

2023-ban leáldozhat a pedagógusok kreditrendszerének

A fogadóirodák szerint ő lehet Mourinho utódja

Legfrissebb galériák
Olvasta már?