Miloš Zeman: Szlovákia és Csehország összetartozik, mint két jóbarát

Miloš Zeman: Szlovákia és Csehország összetartozik, mint két jóbarát
Csorba-tó (Štrbské Pleso) |

Kedden abszolválta utolsó hivatalos szlovákiai látogatását Miloš Zeman, Csehország leköszönő köztársasági elnöke, melynek során Zuzana Čaputová szlovák köztársasági elnökkel találkozott a Magas-Tátrában. A leköszönő cseh elnök úgy véli, napokkal ezelőtt megválasztott utódja folytatni fogja a Szlovákiával ápolt jó kapcsolatokat.

A két elnök a kora délelőtti órákban jelent meg a Csorba-tó partján található Grand Hotel Kempinski bejárata előtt, ahol a Szlovák Köztársaság Fegyveres Erőinek Díszőrsége köszöntötte őket. Ezt követően a hotel nagytermében ültek össze egy közös fotó erejéig, majd egy rövidebb tárgyalás után egy sajtókonferencia keretében mondták el a megbeszélteket.

„Bátran kijelenthetem, hogy a kapcsolatunk nemcsak zökkenőmentes, hanem kimondottan nagyszerű. Ennek ellenére teljes szívemből azt kívánom, hogy Szlovákia oldja meg belpolitikai problémáit, hiszen kívülről nézve ez egy túlságosan dinamikus folyamatnak tűnik. Csehországban is átéltünk már hasonló időszakokat, de szerencsére minden egyes alkalommal sikerült azokat diplomáciai úton megoldani”

– mondta a sajtótájékoztató legelején Zeman, aki kétszer is kihangsúlyozta azt, mennyire nagyra értékeli az elnök asszony igyekezeteit, ugyanis Čaputová azon kevés politikusok egyike közé tartozik, akik betegsége során meglátogatták őt a kórházban.

Galéria

„Számtalan olyan politikussal találkoztam, akiben nem volt meg az a fajta emberség, ami őbenne van. És bizony ezen politikusok legtöbbje a végén rosszul végezte. Pontosan ezért hiszem azt, hogy az elnök asszony pontosan ezen tulajdonságai miatt hagy majd nyomot a szlovák, az európai és a világpolitikában” – tette hozzá Csehország leköszönő elnöke.

Zeman szavait felváltva Čaputová kivételesnek minősítette a találkozót, főleg azért, mert ez volt az utolsó, melyet hivatali ideje alatt tett Szlovákiában.

„Ezt az eddigi együttműködésünk szempontjából is nagyon fontos pillanatnak tartom. Az elmúlt négy évben ez a tizenharmadik találkozó, amit Zeman elnök úrral abszolváltam. Igazán hálás vagyok az együttműködésünkért, főleg, hogy azt egy kimondottan nehéz időszakban tanúsítottuk. Nem titok, hogy sokszor eltérő véleményünk volt egy-egy dologról, ugyanakkor mindig egymás iránti tisztelettel beszélgettünk. A két ország közötti kapcsolatok minősége egyébként akkor mutatkozik meg leginkább, amikor egymást kell megsegítenünk. Csehország fontos feladatot tölt be Szlovákia védelmében, Lengyelországgal együtt őrzik a légterünket. S olyan is volt, amikor a mi tűzoltóink segítették őket a pusztító erdőtüzekben, de igazából rengeteg olyan példát tudnék mondani, amikor a kölcsönös segítségnyújtás természetesnek értődött. Az ilyesfajta együttműködést ezentúl is folytatni fogjuk” – mondta Čaputová, aki végezetül azt is kihangsúlyozta, hogy Zeman távozása egy korszak végét jelenti a cseh politikában, ugyanakkor egy új fejezet kezdetét is. „Remélem, hogy a hivatali munka utáni idő hasznos és gyümölcsöző lesz az elnök úr számára” – zárta Zuzana Čaputová.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?