Közélet

Megyeszékhelyek eredményei

Választási eredmények a megyeszékhelyeken:
TASR

2018. november 11. 07:48

- Somogyi Tibor felvétele

Pozsony

Pozsonyban minden bizonnyal Matúš Vallo lesz az új polgármester

A szavazatok 54,61 százalékának az összeszámolása után is úgy néz ki, hogy Matúš Vallo (Progresszív Szlovákia, Spolu) lesz Pozsony új polgármestere. Václav Mika a második helyen áll, de a két jelölt között 12 százaléknyi különbség van. Vallo jelenleg 35,98 százalékon áll, Mika pedig 23,62 százalékon. A harmadik hely Ivo Nesrovnalé (független), akit a választók 18,86 százaléka támogat, őt pedig Ján Mrva (OĽaNO, SaS, Sme rodina - Boris Kollár, KDH, OKS, Nova, Zmena zdola, DÚ) követi 16,68 százalékkal. Mika, Nesrovnal és Mrva már elismerték a vereséget. A többi jelölt az előzetes eredmények szerint két százalékot sem ért el.

Pozsonyban a részvételi arány 39,51 százalékon áll, miközben az országos átlag 50,09 százalék. Pozsonyban 10 polgármesterjelölt közül lehetett választani.
 

2018. november 11. 07:26

Dunaszerdahelyi járás eredmények

Besztercebánya

Ján Nosko, Besztercebánya jelenlegi polgármestere megvédte pozícióját a választásokon. Erről ő maga tájékoztatott az előzetes, nem hivatalos eredmények alapján. Eddig 59 választókörzetben győzött a 77-ből.

„Ha értékelnem kell az előzetes eredményeket, akkor azt mondhatom, hogy ezek örömmel töltenek el, és elégtételt jelentenek az elmúlt négy évért, amikor a városért dolgoztunk. A besztercebányai lakosok kiállították a bizonyítványomat. Amíg végleg igazolják az eredményt, addig ezt alázattal fogadom, és mindenkinek köszönöm, hogy elmenet szavazni” – állapította meg Nosko. Hozzátette: nem gondolom, hogy ezek az eredmények lényegesen megváltozhatnának.

Nosko a Smer-SD és az SNS támogatásával, függetlenként jelöltette magát. Mindenkinek köszönetet mondott, aki végig mellette állt. Mindent meg akar tenni azért, hogy ne okozzon csalódást a lakosoknak.

Trencsén

Richard Rybníček, Trencsén eddigi polgármestere a következő négy évben is a funkciójában marad. A győzelmét a szavazatok 74 százalékos feldolgozottsága után jelentette be, 72 százalékos támogatottságot megszerezve.

Rybníček elmondta: „az előző két kampányhoz képest a mostani volt a legagresszívabb, és egy pillanatra nem tudtam, hogy a munkánk mennyire lesz elég a lakosoknak, illetve hogy mennyire fejti ki hatását az ellenjelölt kampánya. De úgy tűnik, hogy jó úton haladtunk, és hogy azt a nyugalmat, amelyet sikerült megőriznem, értékelték az emberek. Igazán büszke vagyok rá, hogy az emberek így díjazták az eredményeinket” – hangsúlyozta Rybníček.

A polgármestert meglepte az a fölény, amellyel sikerült győznie. „Úgy néz ki, hogy Trencsénben már harmadszor sikerül 70 százalék feletti eredményt elérnem. Meglepett, de annál is inkább meg vagyok győződve arról, hogy a lakosok érzik a változásokat. Büszke vagyok a trencséniekre és boldog vagyok” – tette hozzá.

 

2018. november 11. 07:38

Galántai járás ereményei

Zsolna

Az előzetes, nem hivatalos eredmények szerint Peter Fiabáne lesz Zsolna polgármestere, aki függetlenként indult a választásokon, de az OĽaNO, SaS, Sme rodina, Nova, Progresszív Szlovákia, OKS és a Šanca is támogatta őt. Erről a szavazatok 90 százalékos feldolgozottsága után tájékoztatott Fabiáne, aki jelentős fölénnyel győzött.

Nyitra

A 31 éves Marek Hattas lesz Nyitra (Nitra) új polgármestere, aki függetlenként indult a választásokon. Hattas Jozef Dvončot váltja a polgármesteri pozíción, aki elismerte vereségét és gratulált a győztesnek.

Dvonč sportosan vette a vereségét. „Ez rendben van, látni kell a valóságot. Személy szerint azt gondoltam, hogy még egyszer meg tudnánk ezzel birkózni, mert nagyon jó projektek vannak mögöttünk, és sok dolgot megcsináltunk már. Tiszta lelkiismerettel távozom és teljesen kiegyensúlyozottan, továbbá bízom benne, hogy a jó dolgokat folytatni fogják Nyitrán” – fejtette ki Dvonč.

2018. november 11. 07:27

Komáromi járás összes megválasztott polgármesterei

Kassa

A Statisztikai Hivatal előzetes eredményei igazolni látszanak Jaroslav Polaček (SaS, KDH, SMK-MKP, NOVA, OKS) győzelmét a kassai polgármester-választáson, aki a szavazatok 82,41 százalékos feldolgozottságánál 43,92 százalékos támogatottságra tett szert.

Polaček az eredménnyel maga mögött hagyta Martin Petruško (Smer-SD, SNS) eddigi városvezetőt, aki a szavazatok 23,69 százalékát szerezte meg. Alena Bašistová (független) a harmadik helyen végzett 14,23 százaléknyi szavazattal.

Nagyszombat

Peter Bročka, Nagyszombat (Trnava) jelenlegi polgármestere fogja vezetni a várost.

„Örülök, hogy a lakosok értékelik a munkánk eredményét. Látjuk, hogy hogyan változott Nagyszombat értékelése, és hogy egyfajta példát mutatunk, amely mintegy kapuja a szlovákiai politikai kultúra megváltoztatásának” - mondta Bročka. A következő lépéseiről nem beszélt, mert szerinte ezek a képviselői testület összetételétől is függeni fognak. „Mert szép dolog polgármesternek lenni, de nehéz, ha nincs meg hozzá a képviselői testület támogatása” – tette hozzá.
 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Letartóztatták Ábrahám alpolgármesterét

Megszűnik a komáromi kórház mikrobiológiai osztálya

A szlovák-magyar határon folytatódik a tüntetés

Blokád alatt van a köztévé, egyre több ellenzéki politikus jut be az épületbe

Ellenőrzött ünnepi menü

Kuciak-gyilkosság: szivárogtatás miatt ellenőrzi a rendőrséget a belügyminisztériumi felügyelőség

Legfrissebb galériák
Olvasta már?