Mégsem kerül rács mögé Slota

Zsolna |

<p><span style="font-size: 12px;">Annak ellenére sem kerül rács mögé Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) egykori elnöke, hogy a rendőrök már második alkalommal ittas vezetésen érték.</span></p>

A Zsolnai Járásbíróság büntetőparanccsal feltételes, 6 hónapos szabadságvesztésre ítélte egyéves halasztással, további büntetésként pedig hat évre eltiltotta a gépjárművezetéstől. Az ügyész azonnal megfellebbezte a döntést, mivel a büntetést túl enyhének tartja. Korábban már a Főügyészség is bírálta a zsolnai bírók döntéseit, például azért, mert Slotát azután sem helyezték vizsgálati fogságba, hogy másodszor sem volt hajlandó megfújni a rendőrök alkoholszondáját.

A nemzetiek korábbi elnöke január 18-án az észak-szlovákiai Porúbka község felé haladva Porsche Cayenne személygépkocsijával egy Audi A6-osnak ütközött, amely ennek következtében egy Suzuki SX4nek ment neki. Az Audi sofőrje szerint Slota szemmel láthatóan részeg volt. Először megpróbált elhajtani a helyszínről, s miután megakadályozták ebben, próbálta lefizetéssel megúszni az ügyet. Elutasította az alkoholszondát és a későbbi vérvizsgálatot is megtagadta, ezért a vonatkozó törvények szerint automatikusan részegnek számított.  A közvetlenül a baleset után készített orvosi jelentés, amely szerint azonnali kivizsgálásokra szorult, segített neki abban, hogy ne kerüljön rács mögé. A rendőrség másnap sem hallgathatta ki, mivel az orvosok szerint rossz volt az egészségi állapota, ennek köszönhetően pedig azt is elkerülte, hogy szupergyors eljárásban elítéljék. Az ügyész vizsgálati fogságot javasolt, ám ennek elrendelésére a járási és később a kerületi bíróság sem látott okot. 

Ritkán kerül rács mögé részeg sofőr
Az országban egyébként minden második, ittas vezetés ügyében indult bírósági eljárás feltételes szabadságvesztéssel végződött. Statisztikai adatok szerint az Szlovákiában körülbelül 33 ezer potenciális gyilkos, alkoholista sofőr közlekedik az utakon. Ján Slota, a SNS volt elnöke tegnap féléves feltételes szabadságvesztést kapott, holott idén januárban már másodszor érték ittas vezetésen. 

Az ügyész ugyan megfellebbezte a döntést, de végképp nem biztos, hogy a fellebbviteli eljárás során szigorúbb büntetést kap. Slotát legutóbb három évvel ezelőtt érték ittas vezetésen. Akkor a csacai városi rendőrök jelentették az állami rendőrségnek, hogy az utcán dülöngélő férfi beült személyautójába és elhajtott. Az állami rendőrök utolérték, ám Slota csak azután állt meg, hogy megelőzték és eltorlaszolták az útját. Megtagadta a szondáztatást, de mivel részegnek tűnt, letartóztatták. Körülbelül 20 percet töltött rács mögött, majd elengedték. A büntetése háromezer euró volt, s egy évre elkobozták jogosítványát. 

Sok az alkoholista sofőr 

Karol Kleinmann közlekedési pszichológus már korábban figyelmeztetett, hogy az országban becslések szerint úgy 33 ezer alkoholistának van érvényes jogosítványa, ők mind potenciális veszélyt jelentenek. Olyan személyekről van szó, akiket F10 diagnózissal kezelnek; ez az alkoholizmus olyan szintje, amellyel már nem lenne szabad gépkocsit vezetni. Az alapvető problémát abban látja, hogy bár az orvosok tudnak róla, hogy pácienseiknek ilyen diagnózisuk van, nem tájékoztatják a rendőrséget, holott ez kötelességük lenne. A pszichológus ezt Lubitz-effektusnak nevezi. Andreas Lubitz német pilóta tavaly egy repülővel 150 emberrel a fedélzetén szándékosan egy hegyoldalnak vezette a gépét az Alpokban, a gépen mindenki meghalt. „Lubitzról minden orvosa tudta, hogy beteg, pszichés problémákkal küzd, és hogy még egy kerékpárt sem lenne szabad vezetnie, nem pedig repülőt, ennek ellenére nem jelentették. Ez az orvosi etika furcsa megközelítése, titokban tartják, milyen problémája van a páciensnek“ - mondta az aktualne. sk portálnak Kleinmann, aki szerint a szlovákiai orvosok is nagyon gyakran így viselkednek. 

Elnéző bíróságok 

Azt, hogy Slota részeges vezetései egyelőre nem vezettek tragédiához, minden bizonnyal csak a szerencsének köszönhető. Egy 30 éves nő például múlt héten, 2,5 ezrelék alkoholmennyiséggel a vérében ütközött frontálisan egy vele szembe haladó gépkocsival, melynek 21 éves sofőrje a helyszínen meghalt. S bár az országban már öt éve egyéves szabadságvesztés fenyeget azért, ha egy sofőrnél egy ezreléknél magasabb véralkoholszintet mérnek, a bíróságok az esetek többségében csak feltételes szabadságvesztésekről döntenek. Rács mögé rendszerint csak az kerül, aki valakit halálra gázol, vagy aki volán mögött részegen súlyos sérüléseket okoz. 

3,33 ezrelék - 400 euró 

Azt, hogy milyen büntetéseket kapnak az ittas sofőrök, a Nyílt Bíróságok portál mérte fel két évvel ezelőtt, száz egymást követő ítélet alapján. E szerint minden második, ittas vezetés ügyében indult bírósági eljárás feltételes szabadságvesztéssel végződött. A sofőrök harmadának csupán bevonták bizonyos időre a jogosítványát, az ittas sofőrök nem egész egy százaléka pedig nem is vesztette el jogosítványát, csupán pénzbírságot kapott. Akadt például olyan sofőr is, akinek vérében 3,33 ezrelék véralkoholszintet mértek, ami már súlyos alkoholmérgezésnek számít, s csak 400 eurós pénzbírságot kapott, a vezetéstől pedig két évre eltiltották. 

Lucia Kurilovská, a rendőrakadémia rektora szerint Szlovákiában elég szigorúak a bírságok az ittasan vezető sofőrökkel szemben, ám a problémát ő is abban látja, hogy a bíróságok indokolt esetben is csak elvétve hoznak szigorú büntetést. „Valóban segítene, ha az emberek látnák, hogy a tettesek tényleges letöltendő büntetést kapnak. A bíróságoknak már most számtalan lehetőségük van, a házi őrizettől kezdve egészen a közmunkáig“ - mondta Kurilovská, hozzátéve: a gyakorlat igazolta, hogy a törvények megfelelőek, ám ez sem elég ahhoz, hogy a sofőrök ne üljenek részegen volán mögé.  (dem, SITA)
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?