Magyarországi fesztiválra csak fényképes igazolvánnyal

sst

Mostantól a magyarországi tömegrendezvényeken minden személyes adatot rögzítenek majd, a belépéshez szükség lesz fényképre is. Az adatokat 90 napig tárolhatják, kérésre a rendőrségnek is ki kell adniuk. 

Alaposan megbonyolíthatja a beléptetést a nagy fesztiválokra Magyarországon a kormány új törvénymódosító javaslata. A Gulyás Gergely és Kocsis Máté fideszes, valamint Nacsa Lőrinc KDNP-s képviselők által az Országgyűlésnek szerdán benyújtott tervezet a személy-, és vagyonvédelemről, valamint magánnyomozói tevékenységről szóló törvényt egészítené ki azzal, hogy a 25 ezer főnél több látogatót vonzó „zeneszolgáltatást főtevékenységként nyújtó tömegrendezvények” szervezőinek rögzítenie kellene a látogatók személyes adatait. 

Fénykép is kell 

Ez praktikusan azt jelenti, hogy a látogatónak vagy a jegyvásárlás alkalmával, vagy a beléptetésnél meg kell majd adnia a nevét, állampolgárságát, lakcímét, születési idejét, a személyazonosításra alkalmas okmányát és a fényképét is. Ez a gyakorlatban azt jelentheti, hogy aki mostantól valamelyik nagy 
magyarországi zenei fesztiválra jegyet vesz, annak vagy lemásolják, vagy beszkennelik a személyigazolványát, útlevelét vagy a jogosítványát, rögzítik az adatait és fényképet is készítenek róla. 

Rendőrség, TEK 

Könnyű belátni, hogy ezeket a jegy megvásárlásakor érdemes megcsinálni, ha a beléptetésnél történne mindez (mivel a procedúra egy ember esetében több percet is igénybe vesz), az hatalmas sorokhoz vezethetne. Igaz, a fesztiválozónak az előzetesen rögzített adatait a belépésnél még igazolnia is kell majd a magánál tartott okmányokkal. Az viszont nem derül ki a törvénytervezetből, mi történik, ha valaki esetleg a jegyvásárlásnál a jogosítványát adta meg mint személyi okmányt, de az adott rendezvényre már az útlevelével, személyi igazolványával szeretne belépni. A szervezőknek az adatokat a rendezvény megtartását követően még 90 napig kell tárolniuk és kérésre a rendőrségnek, a terrorelhárításnak, de akár a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak is kiadnia. 

A benyújtók szerint a törvénymódosításra a bűncselekmények, különös tekintettel a terrorcselekmények megakadályozása, megelőzése érdekében van szükség. Magyarországon a belépőjeggyel látogatható élőzenei tömegrendezvényeket sokszor nagy kiterjedésű szabadtéri helyszíneken rendezik, amelyek nem állnak folyamatos őrzés-védelem alatt, és előzetes teljes körű átvizsgálásuk sem valósítható meg. A fokozott biztonsági kockázatú sportrendezvények esetében a törvény kötelezővé teszi a – széles körű biometrikus adatok kezelésével is járó – beléptetőrendszer alkalmazását a nézőtéri erőszak visszaszorításáért – írták az indoklásban a benyújtók. 

A Sziget a példa? 

A magyar fesztiválok között eddig a Szigeten volt a legszigorúbb a beléptetés, ott gyakorlatilag évek óta a már bevezetni kívánt rendszer működik. Érdekes, hogy jogvédők emiatt korábban többször kritizálták a szervezőket, akik szintén biztonsági okokkal magyarázták az adatok kezelését. 

A Sziget Zrt. MTI-hez eljuttatott közleményében üdvözölte is a döntést. Mint fogalmaztak, az új szabályozás „megerősíti korábbi törekvéseiket és gyakorlatukat, valamint véget vet annak, hogy – speciális és kötelező szabályozás hiányában – különbözőképpen lehetett értelmezni a potenciális biztonsági problémákat”. 
A Sziget szervezői „remélik, hogy a törvénytervezetet elfogadják, és akkor a Szigeten az új jogszabálynak minden szempontból megfelelő, hatékonyan működő check-in rendszerrel ellenőrzik majd a látogatóik személyi azonosságát”. Kiemelték azonban, hogy a VOLT Fesztiválon és a Balaton Soundon még nem alkalmazhatják a rendszert, mivel a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elmarasztalta a Sziget Zrt.-t eddigi gyakorlatáért, a törvényjavaslat pedig legkorábban az elfogadását követő 15 napon belül léphet életbe. Ennek ellenére mindent megtesznek a látogatók biztonságáért és a jegyekkel való visszaélés ellen – tették hozzá. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!