Közélet

Leállíthatják az öt évnél régebbi végrehajtási eljárásokat

Pozsony | A kormány tegnapi döntése értelmében a 2017. április 1. előtt indult, legalább 5 éve tartó végrehajtásokat leállíthatják. Az igazságügyi miniszter szerint nem amnesztiáról van szó.
Czímer Gábor

2019. április 25. 15:30

végrehajtás
A felvétel illusztráció - Matej Kalina/Plus Jeden Deň

A kormány által jóváhagyott törvényjavaslat szerint a végrehajtást akkor állítják le, ha már öt éve tart, de az adóson nem tudták behajtani a tartozást. Az igazságügyi miniszter, Gál Gábor (Híd) szerint ugyanis a statisztikáik azt mutatják, ha a végrehajtónak két évig nem sikerül az adóstól behajtania a tartozást, akkor az már problémás esetnek számít, ami valószínűleg hosszú ideig húzódik majd. 

„Hozzávetőlegesen 2,6 millió ilyen régi végrehajtási ügy van a bíróságon, ami nagyon leterheli a járásbíróságokat” – magyarázta a tárcavezető, aki szerint ez az óriási mennyiségű ügy akadályozza az igazságszolgáltatás működését. Gál szerint ezeket az ügyeket a hitelezőknek kellett volna már leállíttatniuk, viszont akkor nekik kellene kifizetniük a végrehajtót is. Ez az oka, amiért nem szüntetik be az ilyen eljárásokat. 

„Közben azok, akikre ezt a végrehajtást kiadták, nem tudnak egy pillanatra sem fellélegezni” – magyarázta a miniszter, hogy miért van szükség az intézkedésre. A tartozásokra kiadott végrehajtások például akkor behajthatatlanok, ha az adott szubjektumnak nincs sem vagyona, sem keresete. A végrehajtás megállítása azt jelenti, hogy a tartozás megmarad, ezért nem végrehajtási amnesztiáról van szó. Az eljárás leállításakor az a szubjektum, akinek az adott adós tartozik, meggondolhatja, hogy újraindítja-e a végrehajtást. „De megvárhatják, míg az illetőnek vagyona lesz, és akkor adják be újra a végrehajtást” – mondta Gál, és hozzátette, ha nem indítják újra az eljárást, akkor az adós tartozása idővel elévül.

Az intézkedés azt is jelenti, hogy a megállított eljárások esetén a behajtók elesnek a tartozás összegére rárakódó behajtási költségeik egy részétől. „A végrehajtóknak öt évük van arra, hogy ezt behajtsák, mielőtt leáll az eljárás” – mondta a miniszter. Az állam ugyanakkor egy átalányt fizet majd a behajtóknak. Ez összességében akár 40 millió euróba is kerülhet a költségvetésnek. Gál szerint azonban sokkal nagyobb az a megtakarítás, amit azzal érnek el, hogy a bíróságoknak nem kell a végrehajtásokból adódó nagy mennyiségű üggyel foglalkozniuk. „Ez jelenleg a bíróságok költségeinek harmadát is kiteheti” – tette hozzá.

A mostani kormányjavaslat egyben segítené a munkanélküli adósoknak a munkapiacra való visszakerülését. Annak, aki ellen néhány végrehajtási eljárás is folyik, néha nem érdemes legálisan munkát vállalnia, hiszen a végrehajtó zárolja a keresetét. Ha megállítják a végrehajtást, az adott személy vissza tud kerülni a munkaerőpiacra. „Ha van keresete, akkor részlettörlesztésben is meg tud állapodni a hitelezőjével” – mondta a tárcavezető.

A kormányjavaslatot a Szlovák Végrehajtói Kamara kifogásai ellenére terjesztik a parlament elé.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Lakhatási és adóssági patthelyzet

Mikuláš Vareha: Kilenc évet ültem, mintha kómából ébrednék

Ez a farkaspofa a vaják jele

Míg az egyik fizetett, a másik lopott – tolvajokat keresnek a Dunaszerdahelyi járásban

Könyv a dunaszerdahelyi alvilágról

A lány megengedte a barátjának, hogy igazítson a frizuráján, később ezt nagyon megbánta

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.