Közélet
Képarchívum - TASR-felvétel

„Kiska jogosan utasította el Pellegrinit”

Lajos P. János

2018. március 20. 20:02

Pozsony | Andrej Kiska államfő az alkotmányos szabályok és hagyományok alapján járt el, amikor elutasította Peter Pellegrini javaslatát. Ján Drgonec alkotmányjogász szerint erre a kormányoldalnak számítania kellett volna.

Andrej Kiska nem nevezte ki Peter Pellegrini kormányát. Hogyan értékeli ezt alkotmányossági szempontból?

Ez nemcsak a köztársasági elnök lépéséről szól, hanem Peter Pellegrini javaslatáról is, aki előterjesztette a jelöltlistát. Az alkotmányosság szempontjából meg kell említeni Michal Kováč elnököt, aki elutasította Ľudovít Hudek és Ivan Lexa kinevezését is. Az alkotmányos hagyományok szempontjából tehát csak egy olyan lépésről van szó, amelynek van előzménye. Amikor ezt Michal Kováč megtette, pozitív lépésnek tartotta az akkori ellenzék. Kiska elnök csak utánozta Kováč lépését, más jelöltekkel kapcsolatban tette meg ugyanazt.

Most azonban az egész kormányról van szó, nem csak egy miniszterről.

Ezt nem lehet egymástól elválasztani.

Milyen feltételeket szabhat Andrej Kiska? Lexa és Hudek esetében komoly okai voltak a kinevezés elutasításának, jelenleg Jozef Ráž esetében – ha valóban miatta nem nevezte ki a kormányt az államfő – ilyen okokról nem beszélhetünk.

Én nem ismerem a pontos okokat, erről nem nyilatkoznék. Annyit tudok csak mondani, hogy a Kiska az alkotmányos hagyományoknak megfelelően járt el.
 

2018. március 20. 17:44

Tomáš Drucker az új belügyminiszter-jelölt

Nem lehet ezt egyfajta precedensként értékelni? A későbbi miniszterelnök-jelölteknek, akár rendes, akár előrehozott választások után akarnak kormányozni, számolniuk kell majd azzal, hogy a köztársasági elnök nem biztos, hogy kinevezi a kormányukat.

A választások nyerteseinek, ha tudnak olvasni, akkor azt is tudniuk kell, Michal Kováč óta számolniuk kell azzal, hogy a köztársasági elnöknek nem kell kineveznie azt, akit ők javasolnak. Ez már negyedszázada így van, ezzel a kormányoldalnak számolnia kellett volna. A korábbi évek hibájának tartom, hogy Gašparovič elnök rendkívül készséges volt a Smerrel szemben, minden javaslatot elfogadott anélkül, hogy bármit is mérlegelt volna. Amikor ő volt az államfő, kialakult egy szokás, hogy bárkit javasolhatnak a pártok, a köztársasági elnök mindent elfogad.

Az alkotmány alapján meg lehet határozni, hogy a köztársasági elnök milyen követelményeket támaszthat a jelöltekkel szemben?

Azt én nem tudom, hogy ő mi alapján utasította el a kormány kinevezését, nem akarok spekulálni.

De az alkotmány megszab bizonyos határokat a számára?

A határokat az Alkotmánybíróság szabta meg, a Čentéš-ügyben. A határozat tartalmazza, hogy a köztársasági elnök mit kezdhet egy személyi javaslattal, és mit nem. De ez egy mintegy 20 oldalas határozat, nem mondható el egy újságcikk keretében.

2018. március 20. 18:27

Baboš: A Smer érdeke, hogy csökkentse a feszültséget

Andrej Kiska megteheti azt is, hogy Peter Pellegrini újabb javaslatát is elutasítja?

Alapjában véve igen. A kérdés az, hogy milyen lesz a javaslat.

Az esetleges többszöri elutasítás nem eredményezi azt, hogy kicsit közelebb kerül Szlovákia egy elnöki rendszerhez, amelyben csökken a parlament szerepe?

Minden rendszerben az első feltételnek a józan észnek kellene lennie. Amitől nem szabadna távolodnunk, a a józan ész. Az első feladat a kialakult helyzet megoldása lenne, ezt követően lehet beszélni a helyzet megnyugtatásáról. Az egyik kormánytag személyére tett értelmetlen javaslat elfogadása, úgymond a helyzet megnyugtatásának érdekében, biztosan kárt okozna az államnak.

Önnek ajánljuk