Közélet

Kiska helyett Tiso a falon

Nyitra | Egy évig szinte illegalitásban húzódott meg a Mi Szlovákiánk Néppárt a városi piacot körülvevő egykori honvédlaktanya épületében, a pártiroda ajtaján csupán egy szerény matrica volt. Most, a megyei választások közeledtével már logókkal és nyilakkal tapétázták ki az egész gangot.
author
Vrabec Mária

2017. szeptember 7. 16:55

Kotlebáék komoly támogatottságot élveznek Nyitrán, a 2016-os parlamenti választásokon a szavazatok 7,96 százalékával az ötödik helyen végeztek, és rendszeresen megjelennek a helyi rendezvényeken. A párt programjának része többek között az is, hogy a köztársasági elnök hivatalát Nyitrára helyezzék át, mert a várost a szlovák történelem szempontjából jelentősebbnek tartják, mint Pozsonyt. 
 
Kopaszok, bakancsban 
A Mi Szlovákiánk Néppárt irodája eddig csendben működött a városban, csak azt követően kezdték népszerűsíteni magukat, hogy a párt parlamenti képviselője és második embere, Milan Uhrík bejelentette, megpályázza a megyei elnöki posztot. Az irodában, ahol Jozef Tisónak, a fasiszta szlovák bábállam elnökének a képe lóg a falon, hétfőn és pénteken délután háromtól ötig fogadják az ügyfeleket a párttagok. A szomszédos boltok eladói szerint többnyire kopasz, bakancsos fiatalok, vagy idős emberek kopogtatnak náluk. 
 
„A politika nem érdekel” 
A nyitraiak egy részét főleg az háborította fel, hogy a város tulajdonában lévő épületben bérelt irodát a szélsőséges párt. A városi hivatal vezetője, Igor Kršiak azonban arról tájékoztatott, hogy a piac épületét az Ellie építészeti cégnek adták bérbe, ennélfogva semmi közük a további albérlőkhöz. Az Ellie Kft. is bérbe adta az épületet a DUSAP kft-nek, ez pedig közel egy éve adta ki az irodahelyiséget a Mi Szlovákiánk Néppártnak. Štefan Ďurfina, a cég tulajdonosa azt mondta lapunknak, mostanáig senkit nem érdekelt, hol van a párt irodája, csak a megyei választásoknak köszönhető, hogy többen felfigyeltek rá. „Ugyanolyan bérlők, mint mások, engem a politika nem érdekel. Ha rendesen fizetnek, annak a képét akasztják az irodájukba, vagy akár az ajtajukra, akiét akarják” – mondta. 
 
Uhrík kampányol 
A Mi Szlovákiánk Néppárt jelöltje, Milan Uhrík augusztus 7-én jelentette be, hogy indul a megyei elnöki posztért. A Smer, a Híd és az SNS által támogatott Milan Belica mellett ő a második legnagyobb esélyes. Egyelőre nemigen láttatja magát, de óriásplakátjai már elborították az egész megyét. Azt ígéri, hogy törleszti az előző megyefőnök, Milan Belica idején összegyűlt 23 milliós adósságot, és megállítja az iskolák és kórházak privatizációját. „Belica megyefőnök már nem bír és hátrál, Uhrík megyefőnök javít és épít” – hirdeti az elnökjelölt, aki mindenhol gyerekekkel és idős emberekkel fényképezkedik. Az utóbbi hetekben több Nyitra környéki faluban adott át anyagi támogatást szegény vagy sérült gyermekeket nevelő családoknak, és a Facebook-oldalán közzétett információk szerint szeptember 4-én a diákok közötti erőszak miatt elhíresült deméndi iskola előtt állt őrt több párttársával. A lévai járásbeli falu iskolájában három roma fiú bántalmazta egy fehér iskolatársát. A Mi Szlovákiánk Néppárt anyagi és jogi segítséget is nyújtott a bántalmazott fiú családjának. 
 
Romák és zsidók 
A romák mellett ismét a zsidókban látja a szlovák nemzet legnagyobb ellenségét a Mi Szlovákiánk Néppárt. Marian Kotleba az Infovojna nevű, összeesküvés-elméleteket terjesztő rádióban tanácsolta az embereknek, hogy ha meg akarják érteni a mai társadalmi folyamatokat, olvassák el a Cion bölcseinek jegyzőkönyveit. Szerinte ezekben minden intelligens ember választ talál arra a kérdésre, merre tart a világ. 
 
A Cion bölcseinek jegyzőkönyvei a 20. század elején terjesztett antiszemita pamflet, amely bizonyítani kívánta az egész világra kiterjedő zsidó összeesküvést. Habár többszörös bizonyítást nyert, hogy a jegyzőkönyvek hamisítványok – ismeretlen szerzők állították össze Maurice Joly szatirikus írásaiból (Alvilági párbeszédek Machiavelli és Montesquieu között), valamint más fiktív szövegekből, az antiszemiták és a konspirációs elméletek hívei máig hisznek benne. A Cion bölcseinek jegyzőkönyvei gyűlöletkeltő tartalma ellenére nem betiltott irodalom, Szlovákiában is kapható, és elérhető az interneten is. 
 
Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Beňová Sylvia, az Árszabályozási Hivatal (ÚRSO) szabályozótanácsának a tagja és Élesztős Pál energetikai szakértő, a Szövetség energiaügyi tanácsadója volt az Új Szó-stúdió vendége. A műsorvezető, Czímer Gábor (Fotó: Somogyi Tibor)

Az energiaválságról beszélgettünk az Új Szó-stúdióban

Baleset történt pozsonyban

Megállóba hajtott egy részeg sofőr Pozsonyban, legalább öten meghaltak

busz k

Ingyenes lesz a városi buszközlekedés Dunaszerdahelyen

szélvihar

Riasztást adtak ki szélvihar miatt hétfőre!

baleset k

TRAGÉDIA: Borzalmas kínok között hagyta meghalni munkatársát egy férfi

új szó

Miről ír a hétfői Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.