Híd: Lajčák és Fico teljesen más álláspontot képvisel

Pozsony |

<p>Az Európai Uniós és Ukrajna közötti csatlakozási megállapodás mai jóváhagyása igazolta, hogy gyakorlatilag az egész szlovák politikai színtér Európában látja Ukrajna perspektíváját és az Európához csatlakozást az ukránok szabad döntéseként értékeli. Bugár elmondta, hogy bízik benne, hogy ez találkozik a&nbsp;nyilvánosság véleményével is, amely azt szeretné, ha keleti szomszédunk egy stabil, fejlődő és demokratikus ország lenne.</p>

Az alábbi cikk Bugár Béla sajtóközleménye:

Az ukrajnai helyzettel kapcsolatos parlamenti határozatról szóló vita azonban ezt az álláspontot nem igazolta, éppen ellenkezőleg, felszínre hozott egy új ellentétet. Lajčák külügyminiszter a vitában világosan és egyértelműen elmondta, hogy az ukrajnai konfliktus két, hozzánk közel álló ország, Ukrajna és Oroszország konfliktusa. A néhány napot felölelő vita után meg kell állapítanom, hogy Lajčák nem az ellenzékkel áll vitában, és véleménye az ukrajnai konfliktussal kapcsolatban lényegében nem különbözik az ellenzéki képviselők véleményétől. Ám a külügyminisztertől radikálisan eltérő álláspontot képvisel a kormányfő, Robert Fico és a SMER néhány további képviselője, akik folyamatosan a Nyugat és Oroszország közötti propagandaháborúról, illetve az Ukrajna feletti befolyás megszerzéséért folytatott küzdelemről beszélnek. Meggyőződésünk, hogy a SMER kétarcú, sőt egyenesen skizofrén politikai hozzáállása rendkívüli módon árt Szlovákiának.

Hallhattuk nemrégiben Kiska köztársasági elnök szavait, akit a világ vezető politikusai arról kérdeztek, hogy országunk Oroszországhoz akar-e közeledni, és ugyancsak hallhattuk a ukrán nagykövet kemény kijelentéseit arról, hogy Fico miniszterelnök rossz szomszédként lép fel. A kettős játék sem a SMER, sem pedig Szlovákia számára nem hozhat sikereket. A miniszterelnök szavait ugyanis külföldön is hallják, és értelmetlen konspirációs retorikájával így a szlovák diplomácia előremutató és sikeres lépéseit is tagadja. Az ukrán társadalom jelentős része az európai utat választotta. Az Európai Unió ezt csupán lehetővé tette a számukra a csatlakozási megállapodás jóváhagyásával.

Nyilvánvaló, hogy minden háborús konfliktust – és Ukrajnában ma egyértelműen háborús konfliktus van – propaganda is kísér. A rossz az, amikor a kormányfő a lehető legtermészetesebb módon használja az orosz propaganda eszközeit. Bár senki sem szeretné, de ha az ukrajnai konfliktus tovább eszkalálódik, országunkat nem Fico miniszterelnök, vagy a SMER képviselői fogják megvédeni, hanem azok, akikre rábíztuk kollektív biztonságunkat – a NATO tagállamai. Fico retorikája nemcsak Szlovákia külföldi megítélése szempontjából veszélyes, hanem a belpolitikai vita szempontjából is, hiszen a közvéleményt könnyen a szövetségeseink ellen fordíthatja.  Éppen ezért több mint kívánatos, hogy a miniszterelnök tisztázza álláspontját, tájékozódjon az ukrajnai válság kontextusában és felejtse el a populista szólamokat.  Mert csak ez szolgálhatja Szlovákia és polgárainak javát.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!