Közélet

Heger: A világjárvány után egy más Európa vár bennünket

Porto | Az uniós vezetők hétvégén az Európai Tanács nem hivatalos ülésén a koronavírus-járvány okozta szociális kérdéseket vitatják meg. A magas szintű konferencián részt vesz Eduard Heger (OĽaNO) szlovák kormányfő is.
Bugár Anna

2021. május 7. 19:45

Eduard Heger
- TASR-felvétel

Ebben a félévben Portugália tölti be az Európai Tanács soros elnökséget, így pénteken és szombaton Portóban tartják meg az uniós csúcstalálkozót, mely során elsősorban a világjárvány okozta szociális kihívásokra összpontosítanak. A tagországok állam-, illetve kormányfői a 2019–2024-es időszakra kidolgozott szociális jogok európai pillére tervezet uniós és nemzeti szintű végrehajtásáról tárgyalnak. Az Európai Bizottság májusban előterjesztett cselekvési terve többek között a foglalkoztatással és szociális védelemmel kapcsolatos fő célokat foglalja össze, melyek elérését az EU 2030-ra tűzte ki. A három fő prioritás között szerepel a legalább 78%-os foglalkoztatottsági arány elérése az unióban, évi minimum 60%-os részvételi arány biztosítása a képzésekben a felnőttek körében, illetve a társadalmi kirekesztés vagy szegénység által veszélyeztetett személyek száma csökkentése legalább 15 millió fővel. A gyerekek esetében azt szeretnék elérni, legalább 5 millióval kevesebb kiskorú éljen szegénységben.

Heger a kormánygép landolását követően elsőként a visegrádi országok képviselőivel folytatott tárgyalásokat, ahol a szomszédos országok kormányfői egyeztették a térségünk számára legfontosabb pontokat. „Beszéltünk az uniós oltási igazolványról is, mivel olyan témáról van szó, amely mindnyájunk érdeke” – mondta Heger.

A vendégeket Ana Mendes Godinho munkaügyért, szolidaritásért és szociális biztonságért felelős portugál miniszter üdvözölte az épületben. A találkozót ezután hivatalosan Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és António Costa, portugál miniszterelnök nyitották meg.

Péntek délután párhuzamosan három témáról tárgyaltak, Heger a Készségek és Innováció címet viselő panelben ismertette Szlovákia álláspontját ezen a területen. A Guy Ryder, a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) vezérigazgatója a munka és foglalkoztatottság kérdésével kapcsolatban intézett beszédet a jelenlévő politikusokhoz.

Stefan Löftven, svéd kormányfő kiemelte, a portói elnökség egyik fő üzenete a nemi egyenlőtlenség kiküszöbölése, hangsúlyozta, a munkaerőpiacnak nyitottnak kell lenni, tekintet nélkül a dolgozók a nemére. Szerinte ez nemcsak Svédország érdeke, hanem az egész kontinensé. A Reuters információi szerint a társadalmi kohézió előmozdításáról szóló EU-s nyilatkozat szövege Magyarország és Lengyelország nyomására megváltozott – konkrétan a „nemek közötti egyenlőség” kifejezés használata ellen lépett fel a két visegrádi ország vezetője. A hírügynökség szerint a „nemi egyenlőség” helyett a „nemek közötti különbségek előmozdítása” megfogalmazás mellett maradhatnak az uniós vezetők. Az EUobserver arról számolt be, a portói deklaráció szövegéből kihagyták a nemek közötti egyenlőséget, helyette az EU-s dokumentumokra jellemző általános nyelvezet maradt – „egyenlőség és méltányosság minden egyén számára”. A zárónyilatkozat elfogadására azonban csak esti órákban kerül sor.

Heger pénteken délután rövid sajtótájékoztatót tartott az őt Portóba kísérő szlovákiai újságíróknak, ahol elmondta, ez a téma szerinte Milan Krajniak (Sme rodina) munkaügyi miniszter hatáskörébe tartozik. „Számunkra az a fontos, hogy a nők és férfiak közötti egyenlőséget elérjük minden téren, hogy semmilyen különbség ne legyen a munkát vagy akár bérezést illetően” – válaszolta Heger. Hangsúlyozta, az országok képviselői tudatosítják, hogy a világjárvány után egy más Európa vár bennünket. „Fontos, hogy reagálni tudjunk az aktuális kihívásokra, legyen az a klímaváltozás vagy a digitalizáció. Ezért a mai találkozó során sokat beszélünk a készségekről. Olyan készségekkel kell ellátnunk az embereket, hogy azok a munkaerőpiacon is érvényesíthetők legyenek” – folytatta. Úgy véli, Szlovákia számára fontos, hogy elmozduljon az innovációk és a nagyobb hozzáadott értéket jelentő munkavégzés felé, ami a megfelelő készségek megszerzése nélkül nem lehetséges. Kiemelte, a helyreállítási terv és a reformok is nagy hangsúlyt fektetnek az oktatásra, hogy a munkaerőpiacra jól felkészült, minden szükséges készséggel ellátott emberek tudjanak belépni. Ezeket a készségeket azonban szerinte folyamatosan fejleszteni kell, így nem elhanyagolható az egész életen át tartó tanulás kérdése sem.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
kuciak-család

Ján Kuciak szüleinek nincs kétségük afelől, ki gyilkoltatta meg a fiukat

Csodaország magán óvoda

Júliusban minden érsekújvári óvoda nyitva tart

Marián Kočner
Frissítve

Kuciak-gyilkosság: Az ügyész a korábbi ítélet megszüntetését kéri a Legfelsőbb Bíróságtól

Tiltakozás

Folytatódik az állóháború Nagymegyeren

dd

Meghittség és nyugalom a dómban

tetko

A herezacskójára tetováltatott, 19 hónap börtön lett az eredménye

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.