Hamarosan a munkapiacon is nehezebb lesz elhelyezkedni

munka
Pozsony |

Az ukrajnai háborús konfliktust a szlovákiai munkaerőpiac is megérzi: az idei első negyedévhez képest az előttünk álló hónapokban már jóval több cég tervez elbocsátásokat, miközben a legtöbb új munkahelyet továbbra is az ország nyugati járásaiban kínálják.

A Manpower munkaerőpiaci társaság legfrissebb felmérése szerint az elkövetkező hónapokban új állást is nehezebb lesz találni. A társaság által megkérdezett 513 szlovákiai cégvezető 32 százaléka számol az idei második negyedévben, vagyis az áprilistól június végéig tartó időszakban új alkalmazottak felvételével, 23 százalékuk ugyanakkor elbocsátásokat tervez. A Manpower által bevezetett munkaerőpiaci index – vagyis az új alkalmazottak felvételét és az elbocsátásokat tervező cégek közötti különbség – így +9 százalékponton áll. Zuzana Rumiz, a Manpower Group Slovensko vezérigazgatója szerint, ha kiküszöböljük a szezonális hatásokat, a második negyedévre vonatkozó index eléri a +11 százalékpontot, ami azonban még így is 5 százalékpontos romlásnak számít az előző negyedévihez képest.

„Az álláskeresők – már akiknek ehhez megvan a megfelelő képesítésük – az elkövetkező negyedévben a bank- és biztosítási szektorban, valamint az ingatlanpiaci szolgáltatásoknál tudnak majd a legkönnyebben elhelyezkedni, mivel ezekben az ágazatokban tervezik a legtöbb új alkalmazott felvételét. A legkevesebb új alkalmazottat ezzel szemben a nonprofit szférában és a feldolgozóiparban keresik majd”

– tette hozzá Rumiz.

Látványos különbségek vannak a cégek nagyságát és az egyes régiókat tekintve is. Míg a nagy, több mint 250 alkalmazottat foglalkoztató cégek esetében a munkapiaci index +22 százalékpont körül mozog, a tíznél kevesebb alkalmazottat foglalkoztatók esetében ez -3 százalék, vagyis ez utóbbiak körében többségben vannak az elbocsátásokat tervezők. Ami a regionális lebontást illeti, a legjobb helyzetre ezúttal is a Pozsonyban és Pozsony környékén élők számíthatnak, ahol 22 százalékponttal haladja meg az új munkaerő felvételét tervező cégek aránya azokét, amelyek elbocsátásokat jeleznek, míg a sereghajtónak számító Közép-Szlovákiában az elbocsátásokat tervezők már többen vannak, mint az új alkalmazottakat felvevők. (mi)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?