Közélet

Fico nem árulta el, miből fizetné ki a 13. nyugdíjat

Pozsony | Négy nappal a parlamenti választás előtt fogadta el a parlament a 13. nyugdíj bevezetését. A módosítást 88 képviselő támogatta, a végső döntés az államfő kezében van.
Szalay Hajnalka

2020. február 26. 09:30

Robert Fico
- TASR-felvétel

Egy nap alatt, gyorsított eljárásban tárgyalta és fogadta el a parlament a smeres javaslatot a 13. nyugdíjról. A reggeli szavazáskor a 85 jelen levő képviselőből 76-an szavaztak a 13. nyugdíj gyorsított eljárásban történő tárgyalása mellett. Az első olvasatban pedig az összes bejelentkezett képviselő megszavazta.

Jöhet a plusznyugdíj

A Smer, az SNS és a Kotlebáék – Mi Szlovákiánk Néppárt tagjain kívül néhány független képviselő is segítette a módosítás második olvasatba való utalását. A Sme rodina 9 tagja ugyan tartózkodott a gyorsított eljárásról szóló szavazáskor, első olvasatban azonban támogatta a javaslatot. Szintén a többséggel szavazott Eduard Adamčík, a Híd frakciójában ülő képviselő. Ha ő, vagy bárki a Sme rodinából nem jelentkezik be a gyorsított eljárásról szóló szavazásra, akkor a törvénymódosítást a megszokott módon tárgyalná a parlament.

Miroslav Beblavý, a Spolu elnöke a reggeli szavazást követően előre jelezte, a párt tagjai nem fognak részt venni a rendkívüli parlamenti ülésen. Úgy véli, mindent megpróbáltak a szerintük törvénytelen ülés akadályozásának érdekében, a továbbiakban már csak annyit tehetnek, hogy nem jelentkeznek be a szavazáskor. A pártelnök ugyanerre kérte a többi ellenzéki párt képviselőjét is. Beblavý Boris Kollárral kapcsolatban megjegyezte, a Sme rodina asszisztálása csak a saját megbízhatóságát károsította. Az OĽaNO frakcióvezetője, Eduard Heger leszögezte, a szavazáson ők sem vesznek részt, de a törvényjavaslatokról szóló vitán igen.

A nők védelme nem fontos

Az Isztambuli Egyezménnyel kapcsolatban a parlament újabb elutasító döntés hozott, a 113 képviselőből 96 ellenzi a nők elleni erőszakot megelőzni és felszámolni célzó nemzetközi egyezményt. A Smer, az SNS, az ĽSNS és a Sme rodina képviselőin kívül több OľaNO-s honatyáknak sem tetszik az Isztambuli Egyezmény. Beblavý szerint az elutasítás semmit sem jelent, mivel a szerződést sosem ratifikálták az országban, gyakorlati eredménye tehát nincs. A KDH-s képviselők nem szavaztak erről.

Romáknak nem járna?

Robert Fico, a Smer elnöke elmondta, a 13. nyugdíj elfogadása után a megduplázott családi pótlékról fognak tárgyalni, kilátásba helyezte azonban, hogy azt nem az eredetileg tervezett formában fogják elfogadni. „Olyan kijelentéseket hallok egyes kollégáktól, melyek alapján nem tetszik nekik, hogy a családi pótlékot roma gyerekek is megkapnák. Én ezt nem fogom kommentálni. Mivel kormányjavaslatról van szó, kénytelen leszek beszélni a miniszterelnökkel, hogy vannak-e alternatív javaslatok a családi pótlék emelésre készpénz vagy adócsökkentés formájában, hogy főleg a dolgozó szülők profitálhatjanak belőle” – mondta Fico. Ilyen esetben a családi pótlék folyósítását ugyanolyan szabályokhoz kötnék, mint a gyest, amelyet egy nemrég elfogadott módosításnak köszönhetően nagyobb összegben folyósítanak a dolgozó szülőknek, mint azoknak, akik nem dolgoztak a gyerek megszületése előtt.

„Aki nem dolgozik, ne is egyék. Aki dolgozni akar ebben az országban, az bármilyen nehézség nélkül találhat munkát” – zárta a Smer elnöke, majd miután az újságírók arról kezdték faggatni, honnan akarja előteremteni a több száz millió eurót ezen intézkedések finanszírozására, idő előtt befejezte a sajtótájékoztatót.

Mint Magyarországon

Andrej Danko számára a magyarországi támogatási rendszer szimpatikus, amely szerint a legalább három gyermeket vállaló nők adókedvezményt kapnak. Mint mondja, a gyerekeknek nem pénzforrásoknak kellene lenniük, hanem meg kell találni a megfelelő módot, hogyan motiválják a nőket a gyerekvállalásra.

A házelnök úgy véli, hogy Zuzana Čaputová köztársasági elnök nem fogja visszadobni a 13. nyugdíjról szóló törvényjavaslatot, az autópályadíjak eltörlésével kapcsolatban azonban Danko úgy nyilatkozott, a téma minden jel szerint nagyobb társadalmi vitát igényel.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Olvasóink figyelmeztettek arra, hogy a párkányi vasútállomáson csak szlovák és angol nyelven olvasható a figyelmeztetés (Olvasónk felvétele)

Az Új Szó is hozzájárult a járványra figyelmeztető magyar nyelvű feliratok kihelyezéséhez

matovic

2021-ben is a koronavírussal?

Marek Krajčí
Frissítve

Megvan a koronavírus első szlovákiai áldozata

A pénzügy visszafogottabb költségvetést tervez jövőre

Kilenc hónapra is leállíthatnák a bankok a hitelek törlesztését

Branislav Gröhling
Frissítve

Kinyitnak az iskolai étkezdék a diákok és a nyugdíjasok számára

koronavírus olaszország
Frissítve

Egy nap alatt több mint nyolcszáz áldozatot szedett a koronavírus Olaszországban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.