Közélet

Fico mindenáron új elnököt választ a Számvevőszék élére

Pozsony | Míg néhány hónappal ezelőtt Robert Fico kormányfő váltig állította, hogy az ellenzék jelöltjét az Állami Számvevőszék (NKÚ) élére csak akkor fogja megszavazni a Smer, ha az összes ellenzéki honatya kiáll mögötte, véleménye mára jelentősen megváltozott, s már egyetlen ellenzéki jelölt támogatásával is megelégszik. Hogyan változott meg hónapok alatt a véleménye?
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2015. május 19. 13:20

A parlamentben ma három jelölt közül fogják megválasztani az NKÚ új főnökét. Maroš Žilinka jelölését 60 ellenzéki képviselő javasolta, Henrieta Crkoňovát kettő, Karol Mitríket pedig csak egy, az SDKÚ főnöke, Pavol Frešo. „Kétség nem fér hozzá, hogy mindhárom jelölt ellenzéki. Tiszteletben tartjuk az ellenzék jogát a jelölésre, de ez nem megy a Smer szavazatai nélkül. A végső felelősség tehát a többségi párt vállán van, s mi ezt a felelősséget felvállaljuk” – mondta Fico. Háttér-információk alapján minimális az esélye annak, hogy a Smer megszavazza a szinte a teljes ellenzék által támogatott Žilinkát, a kormánypárt állítólag Mitríkre fog voksolni. Ez pedig annyit jelent, hogy Fico ismét ellentmond saját, többször megismételt, határozott kijelentéseinek.
 
A HZDS embere előnyös volt
Az NKÚ főnökét már 2012 decemberében megválaszthatták volna, ennek köszönhetően ellenzéki jelölt ellenőrizhette volna a Smer kormányzását szinte az egész megbízatási időszakban. Fico viszont akkor azt követelte, hogy az összes ellenzéki képviselő álljon ki egy jelölt mögött. Mivel ez nem történt meg, képviselői nem szavaztak, s így posztján maradt az intézmény korábbi, a HZDS által jelölt elnöke, Ján Jasovský.
 
Fico véleménye az ellenzéki jelöltről a 2016-os parlamenti választások közeledtével fokozatosan változik. Az elmúlt években már azt is javasolta, hogy minden ellenzéki párt nevezze meg a saját jelöltjét, és a Smer majd választ közülük, majd olyan forgatókönyve is volt, hogy olyan korábbi, ellenzékhez kötődő politikust választ meg a Smer, aki korábban már töltött be lényeges állami tisztségeket. Mindezek ellenére egyetlen egyszer sem voksolt a kormánypárt az ellenzéki jelölt mellett.
 
Már elég az „ilyen-olyan” is
Tavaly októberben ismét megismételte, hogy a Smer csak abban az esetben fog szavazni, ha az ellenzék közös jelöltet állít. „Olyan jelöltet tartunk majd ellenzékinek, amelyet csak egy párt jelölt, mert nem tud megegyezni a többivel? Mi nagyobb erőfeszítést szeretnénk látni az ellenzéki oldalon, üljenek tárgyalóasztalhoz és egyezzenek meg egy emberben” – magyarázta tavaly ősszel Fico.
 
Egy hónappal korábban, 2014 szeptemberében azt is kijelentette, hogy elképzelhetetlen, hogy a hét ellenzéki képviselő jelöl valakit, a Smer pedig ezt megszavazza. Žilinka jelölését 60 képviselő írta alá, s Ficonak néhány hónap elteltével már ez sem elég, s úgy tűnik, a Smer egyetlen képviselő jelöltjét fogja megszavazni. „Ha lesz legalább ilyen-olyan ellenzéki megállapodás, akkor lezárjuk ezt a folyamatot. Mi tiszteletben tartjuk, hogy ez a poszt az ellenzéket illeti meg” – mondta Fico idén májusban.
 
Fico ráadásul azt állítja, hogy a mai választáson a smeres képviselők nem kaptak semmilyen pártutasítást, minden képviselő saját belátása szerint voksolhat, habár titkos választás lesz. Ennek ellenére meggyőződése, hogy az elnököt megválasztják. Fico továbbra is az ellenzéket hibáztatja azért, mert az intézmény élén 2012-től annak korábbi, HZDS-es elnöke áll. (dem, dennikn.sk)
Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
koronavírus

Hogy áll a szlovák vakcinaprogram?

Szputnyik V

Láthatjuk-e valaha a Szputnyik-szerződést?

Komárom

223 gyermeket írattak be a komáromi magyar alapiskolákba

Strédl Terézia

Elsuhant másfél tanév...

Jens Stoltenberg

Stoltenberg: a NATO május 1-jéig megkezdi az afganisztáni misszió erőinek kivonását

Joe Biden

Biden: az amerikai csapatok szeptember 11-ig kivonulnak Afganisztánból

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.