Közélet

Fico átülne az Alkotmánybíróságba?

Pozsony | Robert Fico kormányfő állítólag nem várná meg a 2020-as parlamenti választást, és már jövőre „átmentené“ magát az Alkotmánybíróság élére, hogy fontos pozícióban tarthassa magát.
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. február 13. 15:51

- TASR-felvétel

2019 februárjában kilenc alkotmánybíró mandátuma jár le, köztük Ivetta Macejkováé, az Alkotmánybíróság elnökéé is. A kilenc posztra tizennyolc jelöltet választ ki a parlament, közülük kell majd választania Andrej Kiska államfőnek. Ő nevezi ki az Alkotmánybíróság elnökét is.

A Denník N arról ír, hogy több, egymástól független kormánypárti és ellenzéki forrás is úgy tudja, Fico fontolgatja, hogy elindul az alkotmánybíró-választáson, és megcélozná az elnöki posztot is.

A kormányfő kommunikációja egyelőre nem utal erre. „Többször hangsúlyoztam már, hogy ötödik választási diadaláig, és negyedik kormánytagságáig szeretném vezetni a Smert” – jelentette ki Fico. Erik Tomáš, a kormányfő sajtótanácsadója ehhez hozzáfűzte, hogy az alkotmánybírói poszttal kapcsolatos spekulációknak inkább az a céljuk, hogy zavart okozzanak a Smer tagjai között. A Denník N-nek ugyanakkor több smeres forrás is megerősítette az információt.

Fico, aki néhány éve szívműtéten esett át, sokszor nyilatkozta a múltban, hogy nem marad már sokáig a csúcspolitikában, s korábban fia egészségére esküdött, hogy az államfői posztot biztos nem célozza meg. Az alkotmánybíróság elnökének posztjával kapcsolatban azonban nem tett ilyen fogadalmat. Ha sikerülne megszereznie a pozíciót, 54 éves korában foglalhatná el azt, és 66 éves koráig maradhatna egy kulcsfontosságú hatalmi pozícióban. Ő lenne az első olyan kormányfő Szlovákia történetében, aki nem egy elbukott választás után menne politikai nyugdíjba, hanem átnyergelne egy másik fontos posztra. Esetleges sikere azonban sok komoly kérdést vetne fel pártjában és a kormányban is, ugyanis nem tudni, ki vehetné át a helyét.

Grigorij Mesežnikov politikai elemző szerint, ha valóban igaz, hogy Fico fontolgatja az indulást, az több különböző okból is nagyon rossz gondolat lenne. „Nem emlékszem olyanra Európából, hogy egy kormányfőt politikai karrierje után kineveztek volna a Legfelsőbb Bíróság vagy az Alkotmánybíróság élére. Ehhez nagyon komoly jogi szaktekintélynek kellene lennie” – mondta lapunknak. Hozzátette, nagy merészség lenne, ha egy olyan ember szeretne beülni az Alkotmánybíróságra, akinek olyan a hozzáállása az alkotmányosság elvéhez és magához a testülethez, mint Ficónak. Egy tapasztalt politikusnak szerinte egy csomó más lehetősége van arra, hogyan töltse el politikai nyugdíjas éveit: előadhat egyetemeken, vagy tapasztalatait hasznosíthatja bizonyos szervezetek különmegbízottjaként több területen is. „De azt valóban nem tartom helyénvalónak, hogy valaki ennyi év pártpolitikai múlt után átkerüljön az egyik legfontosabb alkotmányos posztra” – zárta. (fm, Denník N)

Önnek ajánljuk

Ravasz Ábel szerint előnyös az iskola előtti kötelező óvodalátogatás

Három alkotmánybíró-jelöltet választott meg a parlament

Győztes búcsú a dánok ellen

Csődeljárás Bašternák magánvagyona ellen

Osztálytársai zaklatása miatt ugorhatott ki az ablakon egy 16 éves fiú

SHMÚ: Emelkedik a Duna felső és középső szakaszának vízszintje

Legfrissebb galériák
Olvasta már?