Közélet

Értékelték a szlovákiai kórházakat

Pozsony | Az általános szlovákiai kórházak közül a Pozsonyi Szent Mihály Kórházzal voltak a legelégedettebbek az emberek 2018-ban – derült ki a Dôvera egészségbiztosító legújabb felméréséből. Több dél-szlovákiai kórház is gyenge minősítést kapott.
Nagy Roland

2019. március 9. 08:43

A Dôvera felmérésében 4 fő kategória szerepelt: általános kórházak, szakkórházak, egyetemi kórházak és egyéb kórházak. A felmérést a betegek visszajelzései alapján készítették el. A biztosító arra volt kíváncsi, hogy mennyire voltak elégedettek az ellátással, hogyan viszonyult hozzájuk a személyzet, illetve a étkezési és a tisztálkodási lehetőségek minőségére is rákérdeztek. A betegek az iskolai értékelési rendszerhez hasonlóan 1-től 5-ig pontozták a kórházakat. A végső értékelést több mint 7200 ügyfelük véleménye alapján állították össze.

A Szent Mihály Kórház ismét első


Az általános kórházak közül a Pozsonyi Szent Mihály Kórház végzett az első helyen, ugyanúgy mint két évvel ezelőtt. Az állam tulajdonában lévő kórházat még 2015-ben nyitotta meg a belügyminisztérium. A második helyen szintén nem történt változás, az Ólublói Kórház megőrizte a pozícióját. A harmadik viszont a Kassa-Sacai Első Magánkórház lett, ezzel 3 helyet javított a 2017-es helyezéséhez képest.

Gyengén szerepeltek a kórházak a magyarlakta vidékeken

A magyarlakta régiókban a kórházak átlagban gyengén teljesítettek. A legjobb értékelést a Rimaszombati Kórház szerezte meg, a 7. helyen zárt. Ezt követi a Királyhelmeci Kórház, amely szintén meg tudta szerezni a „kiváló“ minősítést. A nyugati régiókban található kórházakkal azonban már nem voltak megelégedve az emberek. A Komáromi Kórház a 35., a Dunaszerdahelyi Kórház a 38., a Galántai Szent Lukács Kórház pedig a 41. helyen végzett. A Lévai Kórház a 44. helyen zárt, ezzel a legutolsó lett az általános kórházak között.

Az egyetemi kórházaknál már jobb a helyzet


Az egyetemi kórházak közül a Rózsahegyi Központi Katonai Kórház bizonyult a legjobbnak, a második helyről az elsőre ugrott. Petra Dišková, a kórház szóvivője elmondta, hogy ez a felmérés a kórház számára nagyon értékes visszajelzés.

„Ez az eredmény a kórház teljes személyzetének érdeme, minden egyes alkalmazott kivette belőle a részét. Nagyon örülünk, hogy idén már elsők lettünk”– közölte a szóvivő.

A 2. helyet az Eperjesi J.A. Reiman Egyetemi Kórház szerezte meg, a 3. helyen pedig a Besztercebányai Egyetemi Gyermekkórház zárt. A Pozsonyi Egyetemi Kórház az utolsó helyen végzett.

A magyarlakta városok szempontjából egyetemi kórházakban egy kicsivel jobb a helyzet, mint az általános kórházakban. A megyeszékhelyek kórházai közül a Besztercebányai Egyetemi Gyermekkórház és a F. D. Roosevelt Egyetemi Kórház kiváló minősítést kapott. Az utóbbi számára az egészségügyi tárca idén 100 millió eurós támogatást különített el. A Nyitrai és az Érsekújvári Egyetemi Kórház közepes értékelést ért el. A felmérés alapján a Pozsonyi Egyetemi Kórházzal a legelégedetlenebbek az emberek.

A szakkórházak közül viszont pozsonyi intézmények végeztek az első helyeken. A sorrend a következő: Gyermekkardiológiai Központ, Szent Erzsébet Onkológiai Intézet, valamint az érrendszeri betegségekre szakosodott CINRE kórház. Az „egyéb” kategóriába sorolt kórházak közül az alsótátrafüredi (Dolný Smokovec) Nemzeti Gyermek-TBC Központ végzett az első helyen.

A Dôvera biztosító és lapunk kiadója is a Penta befektetési csoport tulajdonába tartozik.

2019. március 9. 12:11

Imádják a betegek a szoci retró kórházi szobát
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Kuciak-gyilkosság: csak a gyilkos fegyver csöve van meg

Hyballa: „Edzőként a fejlődést kell néznem”

Frissítve

November végéig véget érhet a Kuciak-gyilkosság nyomozása

2,52 ezreléknyi alkohollal a vérében ült volán mögé egy nő Bártfán

Az orvos kesereg a betegnek

„Szemmel tartva“: Díjat indított útjára az Irodalmi Szemle

Legfrissebb galériák
Olvasta már?