Közélet

Galéria: Érsekújvárban ünnepel a 70 éves Csemadok

Érsekújvár | Ma délelőtt tartották a Szlovákiai Magyar Társadalmi és Közművelődési Szövetség, a Csemadok jubileumi közgyűlését.
author
Száz Ildikó

2019. március 9. 15:18

csema
Somogyi Tibor felvételei

A díjátadó után gálaműsor várta a közönséget a főtéri kultúrházba, ahol zoboralji hagyományőrző csoportok mutatkoztak be.

Azért esett Érsekújvárra a szervezők választása, mert miután 1949. március 5-én megalapították a Csehszlovákiai Magyar Dolgozók Kultúregyesületét, néhány nappal később, március 21-én itt jött létre az ország első alapszervezete, élén Tatárik Emil tanárral, és a szervezet tagsága önerőből építette fel a székházát.
A jubileumi ünnepségre érkezők tegnap koszorút helyeztek el Tatárik Emil sírjánál és Sidó Zoltán emléktáblájánál, aki egykor a helyi, a területi, illetve az országos szervezet élén állt.

Bárdos Gyula a Csemadok országos elnöke a Szlovák Köztársaság Arany Emlékérmét vette át Bukovszky László kisebbségügyi kormánybiztostól. 

„Annak ellenére, hogy a Mečiar-kormány egyik napról a másikra megszüntette a Csemadok állami költségvetési támogatását, a legnehezebb években szövetségünk akkori elnöke, Bauer Győző diplomáciai sikereként könyvelhető el, hogy azóta a mindenkori magyar kormány támogatja, a jelenlegi pedig kiemelt nemzeti intézményként segíti a Csemadokot. Igaz, hogy hét évtizedes múlttal és a legnagyobb tagsággal rendelkezünk, ám a közösségünk nincs a legjobb kondícióban. A felvidéki magyarság jelentős része elfordult a közélettől, közönyössé vált, ezért a Csemadok a tagság óhaját teljesítve most is csak azt szeretné, amit a korábbi években is állandóan hangsúlyozott. Üljünk le egy asztalhoz, beszéljünk egymással, a sokat ártó széthúzás helyett végre fogjunk össze megmaradásunk, fejlődésünk érdekében“ – mondta Bárdos Gyula.

A Csemadoknak jelenleg mintegy 53 ezer tagja van, és évente csaknem ötezer rendezvényt valósít meg. Fekete Péter Magyarország kultúráért felelős államtitkára beszédében hangsúlyozta, hogy lövészárkok ásása helyett el kell következnie a közös jövőépítkezésnek, és köszönetet mondott mindenkinek, aki részt vállal az értékmentő és érdekvédő kulturális munkában, véleménye szerint a fiatalok csatlakozása reményt ad, hogy a felvidéki magyarság nem marad támasz nélkül a legnehezebb napokban sem.

A megfelelő utánpótlásra utalt beszédében Bukovszky László is, amikor mérleget vont a szervezet működése kapcsán. 

„Két fejezetre bontható az elmúlt hetven év, van egy negyvenéves átkos, és egy harmincéves demokratikus időszak. Ez alatt a hetven év alatt voltak nem vállalható, kevésbé vállalható és igenis vállalható döntései a Csemadoknak. Azokra kell építeni, akik a Csemadok igazi célkitűzéseit képviselték, azt kívánom, hogy tíz év múlva reálisan tudjuk felmérni, mit adott nekünk a Csemadok” – hangsúlyozta Bukovszky. 

A Csemadok területi választmányainak jubileumi ünnepségein összesen 724 személy veheti át a Hűségért emlékplakettet. Emlékérmet vettek át a szombati jubileumi ünnepségen a Csemadokkal évek óta együttműködő szlovákiai és határon túli szervezetek, társaságok, intézetek, együttesek és kórusok vezetői a közös célok megvalósításáért.

Galéria
70 éves a Csemadok
70 éves a Csemadok
70 éves a Csemadok
70 éves a Csemadok
+16
Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
csaladsegitocsomag

Győztek a családok, vesztettek az önkormányzatok?

Szijjártó Péter (Fidesz) magyar külügyminiszter és Robert Fico

Szijjártó a Szövetség helyett Ficóval parolázott 

Világi

A Slovnaftnak is gondot okozna az új különadó

Igor Matovič

Matovič: Lesz vita az alkotmánymódosításról, a vétó a szavazásra vonatkozik

ukrán válság k

Az EU pénzügyminiszterei nem járultak hozzá, hogy az EU 18 milliárd eurót biztosítson Ukrajnának

H&M H&M

Ajándék helyett tömeges elbocsátás

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.