Közélet

Elkezdődött a szóbeli érettségi, mintegy 43 ezer diák ad számot a tudásáról

Pozsony | Hétfőn kezdődtek és június 7-ig tartanak a szóbeli érettségi vizsgák. Márciusban mintegy 43 ezer diák tett írásbeli érettségi vizsgát több mint 700 középiskolában.
TASR

2019. május 20. 13:00

- TASR-felvétel

A diákok többsége négy tantárgyból tesz vizsgát a vizsgabizottság előtt. „A gimnáziumokban egy idegen nyelvből és szlovák nyelvből, valamint két választott tantárgyból kell érettségi vizsgát tenni” - tájékoztatott az oktatásügyi minisztérium.

A nemzetiségi középiskolákban (magyar és ukrán) magyar vagy ukrán nyelvből és irodalomból, szlovák nyelvből és irodalomból, egy idegen nyelvből és egy további választott tantárgyból kell érettségizni.

A szakközépiskolákban és a konzervatóriumokban négy tantárgyból: szlovák nyelvből és irodalomból, idegen nyelvből, valamint a szaktantárgyból elméleti és gyakorlati érettségi vizsgát is kell tenni, emellett a magyar tanítási nyelvű szakközépiskolákban magyar nyelvből is érettségiznek a diákok – tette hozzá a minisztérium.

Szóbeli érettségi vizsgát az írásbeli vizsga eredményétől függetlenül tesznek a diákok, és az összesített értékelésnél külön-külön veszik figyelembe a két vizsgán elért eredményeket.

Ha a diák a szóbeli vizsgán 3-ast vagy annál jobb jegyet kap, a sikeres érettségihez legalább 25 százalékos eredménnyel kellett megírnia az írásbeli vizsga belső, fogalmazás részét, vagy a külső, teszt részén a pontok több mint 33 százalékát megszereznie. „Ha a szóbeli vizsgán 4-est kap, csak úgy megy át az érettségin, ha a pontok több mint 25 százalékát megszerezte az írásbeli belső, ugyanakkor több mint 33 százalékot a külső részén" – közölte minisztérium. 

Annál a tantárgynál, ahol az írásbelinek csak külső, teszt része van, (pl. matematika), ha 25 százalékra írja meg a diák a tesztet, 3-asnál rosszabb jegyet nem kaphat a szóbeli feleletre. Ha pedig szóban 4-esre felelt, a teszten legalább 33 százalékos eredményt kell elérnie a sikeres érettségihez. Azoknál a tantárgyaknál, ahol nincs írásbeli, legalább 4-es szóbeli felelet kell ahhoz, hogy megkapja az érettségi bizonyítványt.

Akinek nem sikerül a szóbeli érettségi vizsga, szeptemberben vagy jövő februárban mehet pótvizsgázni, a pontos dátumot az iskola igazgatója határozza meg. Tavaly szeptemberben 2230 diáknak kellett szóbeli érettségi pótvizsgára mennie. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Koleszterin, a csendes gyilkos

Tablók viadala: tardoskeddi győzelem!

Matečná: A termékek 31 százalékánál tapasztaltak kettős minőséget

Átfogó parkolási politika helyett egyelőre két parkoló lehet fizetős

Renault Kadjar: a francia elegancia

Zdeno Chára lett az év hokisa

Legfrissebb galériák
Olvasta már?