Közélet

Elkészült a környezetvédelmi stratégia tervezete

Pozsony | Elkészült Szlovákia 2030-ig szóló Környezetpolitikai Stratégiájának első változata. A dokumentum rendszermegoldásokat kínál a legnagyobb környezetei kihívásokra, mint amilyen a levegőminőség, a hulladék és az erdők problémája. A stratégiát a környezetvédelmi minisztérium Környezetpolitikai Intézete dolgozta ki 160 szakember és a nyilvánosság közel 800 ajánlása alapján.
ÚJ SZÓ ONLINE

2017. december 14. 13:04

Sólymos László
Sólymos László - TASR-felvétel

Már egy ideje érzékeljük, hogy össze kell hangolni az egyes ágazatok környezetvédelmi szabályait, javítani kell az együttműködést és megoldást kell találni a tárcaközi hatáskörökre. Ezek a kérdések egyre égetőbbek az éghajlatváltozással, az aszállyal, a levegőminőséggel, a biológiai sokféleség védelmével vagy a környezeti neveléssel kapcsolatos problémák szempontjából is“ - mondta Sólymos László. A miniszter szerint a dokumentum keretet ad a környezetvédelemnek. Egyben nagyra értékeli, hogy kidolgozásában több ágazat szakemberei vettek részt, valamint a gazdasági, tudományos, szakmai és társadalmi szervezetek észrevételei is beépültek a stratégiába.

A környezet- és a lakosság életminőségének javítását célzó főbb intézkedések közé tartozik a beavatkozásmentesség rendszerének egyszerűsítése és betartása a legmagasabb szintű védettséget élvező területeken, a fenntartható fakitermelés, a körforgásos gazdaság támogatása és az ösztönző hulladékdíj-rendszer. További intézkedések a hulladék eltérítése a hulladéklerakóktól, a széndioxid-termelés csökkenése és a környezeti nevelés beillesztése a formális oktatásba.

Norbert Kurilla környezetvédelmi államtitkár szerint a stratégia kitűnő ugródeszka a zöld gazdaságra való áttéréshez. „A körkörös gazdaságot is magába foglaló zöld gazdaságnak érvényesülnie kell a termék előállításának egész folyamatában. Kezdve a tervezőkkel és gyártókkal az ökológiai termelés és a termék élettartamának meghosszabbítása érdekében folytatott együttműködéstől, a hulladék újrahasznosításáig bezárólag“ – jelentette ki Kurilla.

A Környezetpolitikai Intézet igazgatója, Martin Haluš szerint november végén indult a dokumentum környezeti vizsgálata, amely 2018. március végéig tart. Ezt követően tárcaközi véleményezésre továbbítják, végül a kormány elé terjesztik. „A stratégiát a munkacsoportok csaknem 100 háttérdokumentumából, illetve az intézet elemzéseiből állítottuk össze. Megpróbáltuk úgy írni, hogy viszonylag tömör és érthető legyen a szélesebb nyilvánosság számára is"- mondta Haluš.

A Környezetvédelmi Stratégia 2030 első tervezete elérhető a minisztérium honlapján: http://www.minzp.sk/iep/strategicke-materialy/envirostrategia-2030/

Önnek ajánljuk
Peter Pellegrini

Pellegrini szerint a sajtó hibája, hogy Szlovákia ilyen rosszul szerepel a korrupciós listán

sólymos lászló

Sólymos László benyújtotta a lemondását

sólymos balhé

Videón Sólymos László tegnapi dulakodása

g

Óz, a csodák csodája Komáromban

Máté Eszter

Már szinte alig lehet biomézet előállítani

Gál Gábor

Gál Gábor értékeli, hogy Sólymos László vállalta a felelősséget és lemondott

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.