Közélet

Éljünk a választás jogával, és ne hagyjuk magunkat félrevezetni!

Az államfőválasztás első fordulójában a szavazataikat leadó szlovákiai magyarok zöme bölcs, felelősségteljes magatartást tanúsított, és határozottan elutasította a szélsőséget; egyértelműen kiállt a mélyreható társadalmi és politikai változást megtestesítő jelölt mellett.
ÚJ SZÓ ONLINE

2019. március 25. 14:00

- Michal Šmrčok (Plus Jeden Deň)

Azóta, sajnos, tendenciózus hangvételével és az első forduló győzteséről valótlanokat állítva nemcsak a szlovákiai magyarok félretájékoztatását, hanem akár a köztársaságielnök-választás második fordulójának befolyásolását is szolgál(hat)ja több magyarországi kormányközeli sajtóorgánum. A szólás- és sajtószabadság feltétlen hívei vagyunk, de elutasítjuk, hogy azt bárki összemossa a szándékos ferdítéssel és félelemkeltéssel. A március 16-ai első kör eredményei alapján Zuzana Čaputová a tényleges esélyes az államfői poszt megszerzésére Szlovákiában. Ő az a jelölt, aki a tiszta közélet, az egyenes beszéd és a hitelt érdemlő cselekvés híve; aki az igazságosság és a teljes jogállamiság útjára kívánja visszavezetni az országot. Nem kíván senkit kirekeszteni, gyűlöletet szítani; ellenkezőleg, a demokratikus párbeszéd elkötelezett támogatója. Oligarchák nélküli és korrupciómentes, versenyképes, szociálisan érzékeny, nyitott Szlovákiát szeretne. Egy olyan Szlovákiát, ahol az állampolgári egyenlőséget és valamennyiünk esélyét a törvény és a független demokratikus intézményrendszer szavatolja. Ennek érdekében és ennek szellemében kívánja gyakorolni köztársasági elnöki jogköreit.

Hisszük, hogy a szlovákiai magyarok döntő többsége nem hagyja magát félrevezetni, és március 30-án még nagyobb arányban járul az urnákhoz. S ahogy 1989 óta a perdöntő helyzetekben mindig, ezúttal is jól dönt.

Ne üljünk hát fel a magyar kormányközeli média kirekesztő, alaptalanul sorosozó hangvételének, ami hozzánk is átszüremlik. Mérlegeljünk higgadtan és szavazzunk arra a jelöltre, aki a demokrácia, az alkotmányosság princípiumait követve, tisztességes közpolitikát és azonos bánásmódot kíván biztosítani Szlovákia valamennyi állampolgárának!

Miklósi Péter újságíró
Mészáros András egyetemi tanár
Zászlós Gábor jogász
Bindics Zsolt közgazdász
Petőcz Kálmán politológus, volt nagykövet
Bolemant Lilla Phoenix Polgári Társulás
Nagy Ildikó publicista
Hunčík Péter közíró, pszichiáter

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Eláraszt bennünket a külföldi élelmiszer

Kórházreform bezárásokkal

Komáromba a környező falvakból is érkeznek elsősök

Rendőrök mentettek meg egy nőt – eszméletlenül feküdt lakása balkonján

Komoly károkat okoz a szélvihar Nagyszombat megyében

Elhunyt a Celtic Glasgow legendája

Legfrissebb galériák
Olvasta már?