Közélet

Eljárás indult Kotleba ellen

Pozsony | Szélsőséges mozgalmak iránti szimpátia kinyilvánítása miatt indított eljárást a rendőrség Marian Kotleba besztercebányai megyefőnök, az ĽSNS elnöke ellen. Hat hónaptól három évig terjedő szabadságvesztés fenyegeti. Kotleba azt állítja, nem ő a fasiszta, hanem Robert Fico kormányfő, akit fel is jelentett, ám a rendőrség elutasította feljelentését.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2017. július 29. 11:03

Eljárás indult Kotleba ellen
- TASR-felvétel

Kotleba a rendőrség szerint idén márciusban, a szlovák fasiszta bábállam megalakulásának évfordulójára rendezett pártrendezvényen követett el törvényszegést azzal, hogy sokgyermekes családoknak 1488 euróra szóló csekkeket adott át. A 14/88 számkombináció közismert neonáci szimbólum. A 14 a 2007-ben elhunyt David Lane amerikai neonáci hírhedt, a fehér gyerekek jövőjének bebiztosításáról szóló kijelentésének 14 szavára utal. A 88 pedig a Heil Hitler! felkiáltásra utal, a H az ábécé nyolcadik betűje.

Az ĽSNS szerint a számok hasonlósága puszta véletlen. A párt képviselői a családok támogatására összesen 4464 eurót gyűjtöttek össze, ezt osztották szét három család között 1488 eurónként. Milan Uhrík, a párt képviselője azt állította, hogy tudatosították, a számot összefüggésbe hozhatják a neonáci szimbolikával, s gondolkoztak azon, hogy le- vagy felkerekítik, ám ha megteszik, nem kaptak volna kellő visszhangot a sajtóban. „Észrevették volna, hogy három szegény családnak segítettünk, ha egy euróval kisebb vagy nagyobb összeget adunk?” – kérdezte a botrány kipattanása után Uhrík.

A rendőrség nem elégedett meg ezzel a magyarázattal, és Kotleba ellen eljárást indított. „Tanúsíthatjuk, hogy szélsőséges mozgalmak iránti szimpátia kinyilvánításának gyanújával vádoltuk meg M. K.-t. Tekintettel a nyomozás jelenlegi stádiumára, nem tehetünk közzé bővebb információkat” – közölte lapunkkal Martin Wäldl, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Kotleba az ellene indított eljárást tegnap nem akarta kommentálni, mert csak a médiából értesült róla. Szerinte a hatóságoknak Robert Fico ellen kellene eljárniuk, aki ellen májusban tett feljelentést egy kijelentése miatt a Besztercebányai Kerületi Ügyészségen. Az ominózus mondatot Fico a közszolgálati rádió vitaműsorában mondta egy hosszabb válaszban arra a kérdésre, hogy fasisztának tartja-e Kotleba pártját. „Nos, Hitlernek is jó gazdasági programja volt, és jól tudjuk, hogyan ért véget az egész” – szól a mondat, mely miatt Kotleba feljelentette a kormányfőt. A feljelentést Kotleba szerint az ügyészség elutasította, a döntés ellen panaszt nyújtott be, ám erről egyelőre nem döntöttek. 

Kotleba kollégái ellen is folyik eljárás

Marian Kotleba az ĽSNS harmadik képviselője, aki ellen eljárást indított a rendőrség. Szélsőséges kijelentések miatt vizsgálják Stanislav Mizíket és Milan Mazureket is. Kotleba májusban feljelentette Ficót, ám beadványát elutasították.

Kotleba tegnap az ellen indított eljárásról nem akart beszélni, azt nevezte felháborítónak, hogy az ő beadványát Fico ellen elutasították. Az ügyészség határozatában az áll, hogy Fico és a Smer korábbi kijelentései és megnyilvánulásai nem hozhatók összefüggésbe szélsőséges eszmékkel, ezért a miniszterelnök sem vádolható meg szélsőséges szervezetek támogatásával. „Elsősorban arra akarom felhívni a figyelmet, milyen hatalmas különbség van abban, miképp jár el a rendőrség a kormánykoalíciós és az ellenzéki képviselőket érintő ügyekben. Mizík képviselőnket a parlamenti bizottság üléséről vezették ki, míg Ficót a feljelentésem kapcsán ki sem hallgatták” – mondta Kotleba.

Mizík ellen a Facebook közösségi portálon megjelent bejegyzése miatt indítottak eljárást. Az ĽSNS képviselője az Andrej Kiska államfő által kitüntetett személyiségeket támadta. Mizík szerint Kiska vagy megőrült, vagy tudatosan degradálja a szlovák kitüntetéseket azzal, hogy zsidóknak osztogatja őket, hiszen szerinte sok szlovák történelmi személyiség „negatívan állt a zsidókhoz”. Kifogásolja, hogy Kiska elismerte Ivan Kamenec történész munkáját, aki „egy beszélgetésben beismerte, hogy zsidó”, de gondja van Juraj Herz filmrendező és Eva Mosnáková holokauszttúlélő származásával is. A Marian Kotleba egyik legközelebbi emberének számító Mizíknek az sem tetszik, hogy kitüntették Michal Kaščákot, a „perverz Pohoda fesztivál” főszervezőjét, valamint in memorian Daniela Šilanovát, a Romathan roma színház társalapítóját, aki szerinte a „cigány szokások fanatikusa” volt.

A párt is sorra került

Nem sokkal később indított eljárást Milan Mazurek ellen, aki a zsolnai Fortinus rádió adásában támadta a zsidókat, muszlimokat és a romákat. Ezt követően kérvényezte Jaromír Čižnár főügyész az ĽSNS feloszlatását a Legfelsőbb Bíróságon. Indoklása szerint a párt szélsőséges, fasiszta tendenciákat mutat, és tevékenysége a szlovák alkotmányba, nemzetközi szerződésekbe és egyéb jogszabályokba ütközik.

Koltebáék időközben gyorsan létrehoztak egy pótpártot arra az esetre, ha a bíróság végül feloszlatná az ĽSNS-t. Az eredetileg Néppártként elnevezett mozgalom ügyvivője, az ĽSNS parlamenti képviselője, Martin Beluský lett, a pártot nemrég Erőd Szlovákiára keresztelték át.

Kotleba eddig megúszta

Nem ez az első eset, hogy Marian Kotleba ellen eljárást indítottak a hatóságok. Legelőször 2005-ben, amikor egy rendezvényen, még egyenruhában röplapokon osztogatta betiltott mozgalmának, a Szlovák Testvériség – Nemzeti Párt programját. A nyomozás négy évig tartott, s besztercebányai kerületi ügyész végül leállította azzal az indoklással, hogy nem sikerült igazolni Kotleba szándékos törvényszegését.

2009-ben a Na stráž köszönése miatt indult eljárás Kotleba ellen. Végül ezt a nyomozást is leállították, mondván: csak abban az esetben számítana a fasiszta Hlinka Gárda köszönéseként, ha heilezéssel is kísérnék. Ugyanabban az évben az első megyefőnöki választási kampánya során osztogatott szórólapja miatt is vizsgálták. Ezen azt ígérte, véget vet „a nem csak cigány paraziták igazságtalan előnyben részesítésének”. Az illetékes ügyész nemzet- és fajgyalázás miatt eljárást indított ellene, de a vádat a Besztercebányai Járásbíróság épp a „nem csak” kijelentés miatt nem minősítette kellőképpen indokoltnak. (dem, TASR)

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Komárom

Az önkormányzatok is bajba kerülhetnek

Saját házában lopták meg a 75 éves nénit

Magyarul is figyelmeztet a belügyminisztérium a csalókra

határátkelőhely

Szigorított határellenőrzés, torlódás az átkelőknél

Tragédia: 21 éves férfi vesztette életét, négyen utastársa megsérült

Tragédia: 21 éves férfi vesztette életét, négy utastársa megsérült

A németországi minimálbér nehezíti a munkanélküliség leépítését

Egy hónappal tovább folyósítanák a munkanélküli segélyt

televízió gyerekeke

Televíziós iskolával szimulálnák a valódi oktatást

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.