Egyre borúlátóbbak a családok

Pozsony |

A közelgő gazdasági válságról szóló hírek az elmúlt időszakban elárasztották a sajtót, ami a lakosság hangulatára is rányomta a bélyegét: a Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint a szlovákiai családok egyre borúlátóbbak, és a vásárlási kedvük is visszaesett.

A fogyasztói bizalmi index a fogyasztók, háztartások megkérdezésén alapuló mutató, amely azt méri fel, hogy a háztartások mennyire derűlátóak a jövőjüket illetően. Az előző gazdasági válság 2008-as kirobbanása előtt, 2007 nyarán ez a mutató Szlovákiában még elérte a plusz 2,3 pontot, a válság kirobbanása után azonban már 2009 nyarára mínusz 33 pontra esett vissza. Azóta, kisebb-nagyobb kilengésekkel folyamatosan javult a helyzet, és a bizalmi index tavaly augusztusban már mínusz 3,5 ponton állt.

Az elmúlt időszak negatív hírei azonban a szlovákiai családokat sem hagyták hidegen, és idén augusztusra a fogyasztói bizalmi index már újra mínusz 7,8 pontra esett vissza. Ennél rosszabb augusztusi mutatót legutóbb 2015-ben mértek. A Statisztikai Hivatal szerint a szaporodó negatív hírek miatt a családok a megtakarításaikat és a munkájukat féltik a legjobban.

„A szlovákiai háztartások egyre érzékenyebben reagálnak a gazdasági válság várható kirobbanásával kapcsolatos hírekre. Ha beütne a sokk, ez elbocsátásokkal és a bérek stagnálásával járna, így nem csoda, hogy a Statisztikai Hivatal által megkérdezettek leginkább a munkájukat és a családi kasszájukat féltik”

– mondta Marek Gábriš, a ČSOB elemzője.

Mindezt figyelembe véve, azon sem szabadna csodálkoznunk, hogy a háztartások egyre óvatosabban költekeznek: míg korábban a Statisztikai Hivatal a lakossági fogyasztás dinamikus növekedéséről adhatott számot, augusztusban már ez is csökkent.

„A lakossági fogyasztás látványos növekedésének lassan búcsút inthetünk. A statisztikai adatok már az idei év elejétől azt mutatják, hogy a fogyasztás már korántsem olyan, mint az elmúlt két évben”

– nyilatkozta Ľubomír Koršňák, az UniCredit Bank elemzője.

A keresletcsökkenés csaknem az összes ágazatot érintette, a legdurvább azonban az elektronikai termékek esetében volt. Az elektronikai áruházak bevételei idén júniusban 90 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól. Koršňák szerint a fogyasztás csökkenésével párhuzamosan nő a megtakarítási hajlam is, hiszen sokan már most igyekeznek felkészülni a nehezebb időkre.

A lakossági fogyasztás csökkenése azonban az egész gazdaságra negatív hatással lesz, hiszen az elmúlt időszakban ez számított a szlovák gazdaság egyik fő hajtóerejének. A legutóbbi adatok szerint Szlovákia bruttó hazai termékének (GDP) az éves növekedése az idei első negyedéves 3,7 százalékról a második negyedévre már 1,9 százalékra esett vissza.

Koršňák szerint látványosabb javulásra már nem számíthatunk az elkövetkező időszakban sem, épp ellenkezőleg, az előttünk álló hónapokban a lakossági fogyasztás és a beruházások volumene is tovább csökkenhet.

(mi, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!