Közélet

Cseh politikusok szerint nehéz lesz új kormányt alakítani Szlovákiában

Prága | "Nagyon nehéz lesz új kormányt alakítani Szlovákiában a szombati parlamenti választás eredménye alapján" – vélekedtek vasárnap a cseh politikusok. Egy stabil szlovák kormány felállása Csehország számára is nagyon fontos – mutatnak rá Prágában –, hiszen júliustól fél évig Szlovákia tölti be az Európai Unió soros elnöki tisztségét.
ÚJ SZÓ ONLINE

2016. március 6. 14:38

„Azt kívánom Szlovákiának, hogy mihamarabb erős és stabil kormány alakuljon, amellyel mint legközelebbi szomszédok az EU és a V4-ek keretein belül továbbra is szorosan együtt tudunk működni“ – írja Bohuslav Sobotka miniszterelnök sajtónyilatkozatában.

„Nagyon nehéz lesz Szlovákiában, ha nem egyenesen lehetetlen, értelmes kormányt alakítani“ – szögezte le Pavel Belobrádek, kormányfőhelyettes a Twitter közösségi portálon megejelent bejegyzésében.

Egy stabil szlovák kormány létrehozása Csehország számára is rendkívül fontos. „Az új szlovák kormány az év közepétől elnökölni fog az Európai Unióban, s a Cseh Köztársaság kész minden segítséget megadni ehhez a feladathoz“ – közölte Sobotka nyilatkozatában.  „A szlovák kormányzat stabilitása a Cseh Köztársaságnak is érdeke, elsősorban a soron következő szlovák EU-elnökség miatt, amely alatt olyan kérdéseket kell megoldani, mint a migrációs válság vagy a brit EU-népszavazás eredményének következményei“ – mutatott rá Pavel Fiala, az ellenzéki Polgári Demokratikus Párt elnöke.

Pavel Telicka, az ANO mozgalom EP-képviselője a Twitteren feltette a kérdést: „Megismétli Szlovákia a Cseh Szociáldemokrata Párt tragikus hibáját, amely a cseh EU-elnökség idejlén buktatta meg önző módon a cseh kormányt, vagy pedig a szlovák pártok képesek lesznek megegyezni egy új kormányban?“

Jirí Dienstbier cseh emberi jogi miniszter szerint Robert Fico kormányfő és a Smer elnöke hibát követett el, amikor a választási kampányban túlhangsúlyozta a migrációs témát. „A szociáldemokraták nem vehetik át a szélsőségesek témáit és retorikáját, ezzel elvesztik saját támogatásukat és megnyitják a teret a szélsőségesek előtt“ – jegyezte meg Dienstbier a Twitteren. „A szlovák választási lecke úgy szól: a populizmus nem kulcs a kormányzáshoz, inkább csak a még populistább és még szélsőségesebb politikai szubjektumoknak nyit utat“ – csatlakozott Dienstbierhez Pavel Telicka, aki korábban Csehország EU-biztosa is volt.

Szlovákiában a Robert Fico miniszterelnök vezette Smer nyerte a szombati parlamenti választást 28 százalék körüli eredménnyel. A parlamentbe nyolc párt jutott be, köztük a Marián Kotleba által vezetett, neonácinak minősített Mi Szlovákiánk-Néppárt is.

 

Érdekelheti még:

Hogyan szavaztak a nyugati magyarlakta járásokban?

Milyen lett az eredmény Gömör és Nógrád járásaiban?

Hogyan szavaztak a keleti magyarlakta járásokban?

EZ A 150 EMBER ÜLHET BE A PARLAMENTBE

CSAK 7 MAGYAR KÉPVISELŐ LESZ A PARLAMENTBEN

NAGY VÁLASZTÁSI ÖSSZEFOGLALÓNKAT ITT TALÁLJA

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Népszámlálás: házról házra a kérdezőbiztossal

Népszámlálás: házról házra a kérdezőbiztossal

Döntetlenezett a DAC Trencsénben, a gálázó Slovan a bajnok

Döntetlenezett a DAC Trencsénben, a gálázó Slovan a bajnok

Óriási csatában győzött a HC DAC, ott vannak a döntőben

Óriási csatában győzött a HC DAC, ott vannak a döntőben

Komárom

Folytatódik az EuroVelo 6 építése a Duna magyarországi oldalán

Izrael

Több európai fővárosban tüntettek az izraeli légicsapások ellen

csaló hívás bank

Ne vegye fel! Nem a bank, a csalók hívják!

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.