Közélet

Čaplovič több óvodást akar

Pozsony | Négyéves kortól legyen ingyenes az óvoda, javasolja Dušan Čaplovič abban a jelentésben, amely az oktatásügy 2020-ig esedéses teendőit vázolja.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2013. április 15. 13:08

Jelenleg a szülők csak a nagycsoportba járó gyerekükért nem fizetnek, az óvodában ugyanis csak az utolsó évfolyam látogatása kötelező és ingyenes (az étkezésért itt is fizetni kell). Az első két évfolyamban havonta 10–20 eurót kér a szülőtől a fenntartó. Az oktatási miniszter szerint nagy gond, hogy csökken azoknak az öt év alatti gyerekeknek az aránya, akik óvodába járnak. Szlovákiában 2004-ben az ötéveseknek a 84,7%-a járt óvodába, napjainkban már csak 81,4%-a. A2–3 éveseknél ez az arány 2010-re 20,6%-ról 7,8%-ra csökkent. Az ötlet jó, ha megvalósítják, biztosan növekszik majd az óvodások aránya, véli Iveta Lekeňová, a losonci Partizánska utcai óvoda igazgatója. „Még hatásosabb lenne, ha négyéves kortól mindenkinek kötelezővé tennék az óvodát” – tette hozzá. Szerinte ezzel a szociálisan hátrányos helyzetű családok gyerekeit is könnyebben be tudnák vonzani a rendszerbe. Sok ilyen gyereknél ugyanis az nehezíti az iskolakezdést, hogy az alapvető szokásokat és kommunikációt is az első osztályban kell megtanulniuk, ugyanis elhanyagolták az óvodalátogatást.

A jelentés azzal is számol, hogy az egy pedagógusra jutó gyerekek számát az óvodákban a jelenlegi átlagosan 12,5-ről 14,4-re emelje. Ugyanis egyre több óvodában van túljelentkezés, főleg városokban. Úgy lehetne növelni az óvodák befogadó képességét, ha egyesítenék őket a helyi alapiskolával, vagy ha a fenntartók körét kibővítve nemcsak az önkormányzat, hanem a helyi államigazgatási szervek is hozhatnának létre állami óvodákat. (SITA, vps)
 
Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
https://mult-kor.hu/

Az állam egy állítólagos kitelepítési listára hivatkozva kobozna el földeket

a

Életmentés az utolsó pillanatban

tanár illusztráció

100 ezerből 1551 pedagógusról találtak bejegyzést a bűnügyi nyilvántartásban

koronavírusteszt
Frissítve

Karantén alá helyezett óvoda Galántán, rendezvénystop Diószegen

g

GALÉRIA: Gázszivárgás és tűz Máriatölgyesen

AvasútihídKöbölkútnál

Felújítják Nyitra megye legrosszabb másodosztályú útját

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.