Közélet

Brüsszel betiltaná a műanyag tányérokat

Pozsony | Uniós szinten korlátozná az Európai Bizottság (EB) a műanyag evőeszközöket, tányérokat, fültisztító pálcikákat vagy műanyag horgászeszközöket.
Mészáros Anikó

2018. július 22. 10:05

- Képarchívum, illusztráció

Az árusítás betiltása a tengerekben és tengerpartokon leggyakrabban előforduló 10 egyszer használatos műanyag terméket érintené. Szlovákia támogatja a javaslatot, a döntés az Európai Parlament és Tanács kezében van.

A tengeri hulladék 85%-át világszerte a műanyag termékek képezik, az EU most a 10 legelterjedtebb egyszer használatos műanyag termékre és a halászeszközökre összpontosít, ezek együtt az európai tengerekben található hulladék 70%-át képezik.

Az EB javaslata szerint tilos lesz olyan egyszer használatos műanyag termékeket árusítani, melyek helyett már most is léteznek alternatívák, például az adott termék fából vagy papírból készített változatai. Egyebek mellett betiltanák a műanyag italkeverőket, a szívószálakat, tányérokat, evőeszközöket, léggömbpálcikákat. Ezen termékeket kizárólag fenntartható anyagból lenne szabad készíteni.

m

A műanyag italdobozokat csak a flakonhoz rögzített kupakkal vagy fedővel lenne szabad forgalmazni. Azon termékeknél, amelyeknél egyelőre nem állnak rendelkezésre alternatívák, a használat korlátozására helyezik a hangsúlyt például a tagállamok hulladékgazdálkodási előírások révén. Az EB közleménye szerint a levegőbe, a vízbe és az élelmiszerekbe kerülő mikro-műanyag-részecskék hatása az emberi szervezetre egyelőre ismeretlen, a probléma kezelése tehát égetően fontos feladat.

Fogyasztáscsökkentés

Az új szabályok szerint a tagállamoknak csökkenteniük kell majd a műanyag élelmiszer-tárolók és poharak használatát is, 2025-re gondoskodniuk kell az egyhasználatos műanyag flakonok 90%-ának begyűjtéséről. A flakonok visszaváltásának bevezetésén dolgozik ezekben a napokban a környezetvédelmi minisztérium, jelenleg annak a tanulmánynak a kidolgozására várnak, amely pontosítaná, mennyibe kerülne a PET-flakonok visszaváltása.

Az EB szerint az elterjedt és jól működő újrahasznosítás révén gondoskodni tudnának az egyes cégek a magas minőségű anyagok stabil utánpótlásán.

A tudatosság növelése

Bizonyos termékeket világos és szabványos címkével kell ellátni, amely tartalmaz egy ismertetőt arról, hogyan kell ártalmatlanítani a terméket, milyen káros hatása van a környezetre, és hogy mennyi műanyagot tartalmaz. Ez az egészségügyi betétekre, nedves törlőkendőkre és a léggömbpálcikákra vonatkozna.

A tengerben hagyott, műanyag tartalmú halászeszközök is komoly problémát jelentenek, a tengerparti hulladék 27%-át képezik ezek a termékek. A brüsszeli tervezet szerint az ilyen halászeszközök gyártóinak viselniük kellene a hulladék kikötői begyűjtésének, elszállításának és kezelésének költségeit, s hozzá kellene járulniuk az ismeretterjesztő és figyelemfelkeltő intézkedések költségeihez.

Mi várható?

Az EB szerint az új intézkedések 2030-ig 22 milliárd eurónak megfelelő környezeti kárt fognak megelőzni, és előreláthatóan 6,5 milliárd euró megtakarítást fognak eredményezni a fogyasztóknak.

A bizottság javaslatát az Európai Parlamentnek és a tagországok kormánytagjait tömörítő tanácsnak is meg kell vitatnia. A bizottság arra buzdította a két társjogalkotót, hogy kezeljék prioritásként a javaslatcsomagot, hogy még a 2019. májusi európai parlamenti választások előtt konkrét eredményekkel tudjanak szolgálni az EU polgárainak.

Amennyiben az illetékesek elfogadják a javaslatot, a változtatások legkésőbb két éven belül bekerülnek a szlovák jogrendbe, és nálunk is hatályba lép az irányelv.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Elhunyt Grendel Lajos

GALÉRIA: Az európai parlamenti képviselőkkel tárgyaltak a kelet-szlovákiai mezőgazdászok

Több tonnás daru gázolt halálra egy nőt

Érdemes idén megkötni a lakástakarék-szerződést

2023-ban leáldozhat a pedagógusok kreditrendszerének

A fogadóirodák szerint ő lehet Mourinho utódja

Legfrissebb galériák
Olvasta már?